Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Výbuch plynovodu v Sýrii: Vláda označuje povstalcov za teroristov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - "Teroristická skupina" dnes vyhodila do povetria potrubie zemného plynu na východe Sýrie, ktorý je bohatý na ropu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na sýrsku štátnu tlačovú agentúru.

Sýrska vláda o povstalcoch snažiacich sa zosadiť režim prezidenta Bašára Asada hovorí ako o teroristoch. Podľa miestnych zdrojov došlo k výbuchu asi 30 kilometrov severne od mesta Dajr az-Zaur, pričom uniklo približne 1,5 milióna metrov kubických plynu.

Podľa vyjadrenia sýrskeho ministerstva pre energetické zdroje potrubie zásobovalo elektrárne a továrne na výrobu umelého hnojiva. Technici už poškodenie opravujú. Povstalci v snahe oslabiť vládne financie opakovane napádajú ropnú infraštruktúru Sýrie. Minulý týždeň informovali o tom, že obsadili ropné pole Tanak, ktoré je takisto situované na východe krajiny. Protivládni aktivisti uvádzajú, že od začiatku povstania proti prezidentovi Asadovi v marci 2011 zahynulo viac než 45.000 ľudí.

Medzinárodný vyslanec Lachdar Bráhímí dnes varoval, že Sýrii hrozí anarchia na spôsob Somálska v dôsledku prudko sa zhoršujúceho občianskeho konfliktu. Bráhímí varoval, že ak sa nepodarí opäť nastoliť mier, zahynie na budúci rok v Sýrii ďalších 50.000 ľudí.

Skúsený alžírsky diplomat je však stále presvedčený, že je možné dosiahnuť riešenie konfliktu, a to už na budúci rok, ešte pred druhým výročím jeho vypuknutia.

Podľa neho sa tak musí stať na základe ženevského mierového plánu počítajúceho s uzavretím prímeria a vytvorením prechodnej vlády, ktorá povedie krajinu do volieb. V opačnom prípade podľa vyslanca hrozí, že v Sýrii vypukne "peklo" politickej anarchie. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu