Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Mladá Indka, ktorú hromadne znásilnili, dnes zomrela!

Nemocnica Mount Elizabeth, kde sa snažili zachrániť mladú Indku
Nemocnica Mount Elizabeth, kde sa snažili zachrániť mladú Indku (Zdroj: SITA)

NAÍ DILLÍ - Mladá Indka, ktorá sa pred dvoma týždňami stala obeťou brutálneho skupinového znásilnenia, dnes v singapurskej nemocnici, kam ju previezli na liečenie, podľahla vážnym zraneniam.

Informovali o tom dnes lekári špecializovanej nemocnice Mount Elizabeth v Singapure, kam 23-ročnú pacientku vo štvrtok letecky transportovali z Indie. Mladá žena podľa lekárov zomrela pokojne, v kruhu najbližších členov rodiny.

Riaditeľ nemocnice v Singapure Dr. Kelvin Loh spresnil, že v piatok večer sa stav pacientky prudko zhoršil a začali jej zlyhávať viaceré vnútorné orgány. Podľa jeho slov lekári boli bezmocní napriek tomu, že bola pripojená na dýchacie prístroje a že dostávala optimálne dávky antibiotík a stimulantov, aby si jej telo poradilo s infekciou.

Pred prevozom do Singapuru, kde lekári označili jej stav za "mimoriadne kritický", podstúpila obeť tri operácie brucha. Okrem predchádzajúcej zástavy srdca jej diagnostikovali aj infekciu pľúc a brucha a vážne zranenie mozgu.

Prípad sa odohral 16. decembra, keď mladú ženu cestujúcu s priateľom v autobuse napadla šestica mužov, ktorí ju jeden po druhom znásilnili. Útočníci zbili pár železnými tyčami, ženu zmrzačili tyčou, oboch ich vyzliekli donaha a vyhodili z autobusu na cestu. Tam ich našli ľudia, ktorí im pomohli dostať sa do nemocnice. Všetkých šesť podozrivých zo znásilnenia už polícia zatkla. V prípade uznania viny im hrozí trest smrti, uviedol v Naí Dillí hovorca polície Radžan Bhagat.

Kauza vyburcovala indickú verejnosť k celoštátnym protestom, ktorých účastníci žiadali väčšiu ochranu pred sexuálnym násilím denne postihujúcim v Indii stovky žien. Väčšinu takýchto prípadov ženy ani neoznámia na polícii.

Indická metropola Naí Dillí má najvyššie percento sexuálne motivovanej trestnej činnosti spomedzi veľkých indických miest, oznámenie o znásilnení dostáva polícia každých 18 hodín. Vládne štatistické údaje ukázali, že počet oznámených znásilnení v krajine stúpol v rokoch 2007-11 o takmer 17 percent.

Existujú obavy, že smrť mladej ženy povedie k ďalším demonštráciám. V reakcii na jej tragický prípad premiér Manmóhan Singh prisľúbil prijať opatrenia na ochranu žien.

Medzičasom tlačové agentúry informovali, že 18-ročná žena z indického štátu Pandžáb spáchala vo štvrtok samovraždu. Stalo sa tak mesiac po tom, ako na polícii oznámila, že sa stala obeťou znásilnenia. Polícia však, ako dodáva AP, zaobchádzala s mladou ženou necitlivo, dávali jej ponižujúce otázky a napokon prípad odložili. Ako dodáva AP, úrady v štáte Čhattísgarh odvolali z funkcie policajného dôstojníka za to, že odmietol zaregistrovať trestné oznámenie znásilnenej ženy.

Po smrti mladej znásilnenej Indky premiér vyzýva na pokoj

Indický premiér Manmóhan Singh a predsedníčka miestnej vlády v Naí Dillí Šeila Dikšitová dnes vyjadrili sústrasť rodine mladej ženy, ktorá v noci nadnes podľahla zraneniam po brutálnom skupinovom znásilnení, a v súvislosti s tým vyzvali obyvateľstvo Indie na pokoj.

Protesty, ktoré v rôznych častiach Indie vypukli krátko po znásilnení a zbití mladej ženy a prerástli do zrážok medzi demonštrantami a políciou, si vyžiadali najmenej sto zranených.

Singh vo svojom vyhlásení vyzval "všetkých, aby urobili, čo je v ich silách, aby jej smrť nebola zbytočná". "Videli sme emócie a energiu, ktoré tento incident vyvolal. Bolo by vzdaním pocty jej pamiatke, keby sme boli schopní pretaviť tieto emócie a energiu do konštruktívneho činu," vyzval Singh.  

Dikšitová apelovala na prijatie opatrení, ktoré zaručia bezpečnosť žien, a vyzvala verejnosť zachovať pokoj. Telo 23-ročnej Indky, ktorú vo štvrtok previezli na špecializovanú kliniku v Singapure, prepravia dnes do vlasti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu