Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Podľa CIA bin Ládina nemučili: Scény z nového filmu sú prehnané!

Michael Morell
Michael Morell (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Dočasný riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Michael Morell sa obrátil na svojich podriadených v záujme popretia tvrdení, ktoré ponúka nový americký film Zero Dark Thirty zobrazujúci dlhoročné pátranie po ikone svetového terorizmu Usámovi bin Ládinovi.

Morellovi sa nepáči, že tvorcovia snímky poukazujú na dôležitosť tvrdých vypočúvacích metód, ktoré viedli k získaniu prelomových informácií a nakoniec i k dolapeniu niekdajšieho najhľadanejšieho človeka na Zemi.

Podľa Morellovho v sobotu zverejneného listu adresovaného zamestnancom služby a agentom CIA filmári prehnali dôležitosť kritizovaných metód v záujme zaujatia diváka. V skutočnosti sa však podľa neho nič také nedialo a nie je pravda, že mučením získané informácie boli kľúčové pre dolapenie bin Ládina. Zástupca v novembri rezignovaného generála Davida Petraeusa tvrdí, že za tým bola kombinácia správ z viacerých zdrojov a činnosti CIA. Ako poznamenáva agentúra AFP, iné pre denník Wall Street Journal minulý rok napísal exriaditeľ CIA Michael Hayden. Podľa neho kľúčové údaje naozaj pochádzali od troch vypočúvaných osôb, ktoré podrobovali metódam, ako je simulované topenie, takzvaný waterboarding.

Kontroverzné vypočúvacie metódy po útokoch z 11. septembra povolil v rámci vojny proti terorizmu prezident George W. Bush. Zakázal ich až jeho nástupca Barack Obama v roku 2009.

Trailer na film Zero Dark Thirty:

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu