Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Al-Kájda požaduje za rukojemníkov vysoké výkupné, držia aj Rakúšana

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SANÁ – Teroristická organizácia al-Kájda zadržiava troch Európanov unesených v decembri v Jemene. Fínsky pár a Rakúšana uniesli 21. decembra v hlavnom meste Saná kmeňoví ozbrojenci, ktorí ich následne predali al-Kájde. Všetci traja študovali v Jemene arabčinu.

Nemenovaný predstaviteľ jemenskej vlády v utorok informoval, že ozbrojenci z Al-Kájdy na Arabskom polostrove unesených previezli do južnej provincie Bajdá a za ich prepustenie požadujú vysoké výkupné. „Prebiehajú rokovania o zaplatení výkupného,“ povedal.

Jemenský prezident Abd Rabbu Mansúr al-Hádí sa v pondelok v tejto súvislosti stretol s rakúskym a fínskym veľvyslancom v krajine. Podľa tlačovej agentúry SABA im povedal, že ich uniesla „teroristická skupina“. Podobné únosy nie sú v Jemene bežné, no sporadicky sa stávajú a na svedomí ich väčšinou majú miestne kmene, ktoré sa takto pokúšajú získať určité výhody od úradov alebo peniaze od al-Kájdy. Al-Kájda na Arabskom polostrove patrí podľa USA k najnebezpečnejším teroristickým skupinám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu