Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Texaské mesto: Učitelia môžu mať počas vyučovania pri sebe zbraň

Adam Lanza zastrelil doma matku a potom 20 detí a šiestich dospelých na základnej škole
Adam Lanza zastrelil doma matku a potom 20 detí a šiestich dospelých na základnej škole (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Pre nedostatok finančných prostriedkov na bezpečnostnú službu v meste Harrold v americkom Texase povolili učiteľom mať v dosahu počas vyučovania strelnú zbraň. Rozhodla o tom ešte v roku 2007 rada školy v záujme ochrany detí.

Každý učiteľ - spresňuje agentúra AP - musí po získaní zbrojného pasu prejsť náročnými psychologickými testami a výcvikom, a to nielen streleckým, ale aj psychologickým, aby sa naučil adekvátne reagovať v prípade krízovej situácii či rukojemníckej drámy. Niektorí rodičia svoje deti prehlásili do školy v Harrolde, lebo majú pocit, že vďaka ozbrojeným učiteľom sú tam ich deti vo väčšom bezpečí.

Zákon platný v Texase zakazuje zbrane v školách v prípade, že na to vedenie školy nedá písomný súhlas. Arizona a ďalších šesť štátov majú rovnaký zákon, ale s výnimkou vzťahujúcou sa na ľudí, ktorí majú zbrojný pas.Podobný krok po minulotýždňovom masakre v základnej škole v Newtowne, štát Connecticut, zvažujú aj v Oklahome, Missouri, Minnesote, Južnej Dakote a Oregone.  

V piatok 14. decembra 20-ročný Adam Lanza v priestoroch základnej školy Sandy Hook v Newtowne, štát Connecticut, zastrelil 20 detí vo veku šesť až sedem rokov a šesť žien, zamestnankýň školy. Pred streľbou v škole zabil doma svoju matku. Po krviprelievaní nakoniec spáchal samovraždu.    

V celom Connecticute si dnes masakru v Newtowne pripomenú minútou ticha. Vyhlásil ju guvernér Dan Maloy na 09.30 h ráno miestneho času (15.30 h SEČ) a požiadal kostoly i školy, aby si pamiatku obetí pripomenuli 26 zvoneniami.

Obete si budú pripomínať aj on-line, v akcii nazvanej Web stíchne pre Sandy Hook (Web Goes Silent for Sandy Hook), ktorá vyzýva operátorov, aby "umlčali" svoje stránky v čase minúty ticha. Výzva obsahuje inštrukcie na vytvorenie okna na stránke, v ktorom je uvedené, že sa zúčastňuje na minúte ticha.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu