Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Newtowne zvažujú budúcnosť školy, kde došlo k masakre

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEWTOWN - Diskusie o základnej škole Sandy Hook v americkom mestečku Newtown sa obracajú od decembrovej masakry k budúcnosti. Názory na to, či by sa žiaci a učitelia mali vôbec niekedy vrátiť do budovy, kde ozbrojenec zabil 20 detí a šiestich dospelých, sa však rôznia, uviedla v nedeľu agentúra AP.

Niektorí obyvatelia mestečka v štáte Connecticut tvrdia, že školu by mali zbúrať a na jej mieste postaviť pamätník obetiam. Iní sa domnievajú, že školu by mali renovovať a odstrániť z nej miesta, kde 14. decembra došlo k vraždám - podobne ako po masakre na strednej škole Columbine v Colorade v roku 1999.

To sú dva prevládajúce návrhy v čase, keď miestna komunita začína diskutovať o budúcnosti školy. Verejné stretnutie o tejto otázke pritiahlo v nedeľu popoludní asi 200 ľudí, ďalšie sa bude konať v piatok. Predstavitelia mesta plánujú tiež súkromné stretnutia s rodinami obetí. Ich cieľom je vypracovať plán do marca.

Polícia uviedla, že 20-ročný Adam Lanza zabil svoju matku v dome, v ktorom spolu žili v Newtowne, predtým, ako spustil v škole streľbu z poloautomatickej pušky a sám sa zabil po príchode policajtov. Na nedeľňajšom emotívnom zhromaždení sa mnoho účastníkov vyslovilo za ponechanie školy. Napriek rôznym názorom sa väčšina zhodla, že deti a učitelia zo školy Sandy Hook by mali ostať spolu. Po vraždách ich dočasne presunuli do 11 kilometrov vzdialenej školskej budovy v susednom meste, ktorú premenovali na Sandy Hook Elementary School.

"Nemôžeme predstierať, že sa to nikdy nestalo, ale ja nemienim svojim deťom povedať, aby sa utekali ukryť. Nemôžeme im vziať ich školu," uviedla Audrey Bartová, ktorej dve deti v škole neboli zranené.

Ďalšia matka Stephanie Carsonová si však podľa vlastných slov nevie predstaviť, že svojho syna pošle späť do tej budovy. "Viem, že sú deti, ktoré tam boli a chcú sa vrátiť... bola som v novej škole, kde sú deti teraz, a musíme byť veľmi opatrní, len keď kráčame chodbami. Stále sú také vystrašené," zdôraznila.

Rovnakú dilemu riešili obyvatelia iných miest, kde došlo k hromadným vraždám. Školu Columbine, kde dvaja študenti zastrelili 12 spolužiakov a učiteľku, znovu otvorili niekoľko mesiacov po masakre. Knižnicu, v ktorej zomrela väčšina obetí, odstránili a nahradili ju átriom.

Na ostrove v Nórsku, kde Anders Behring Breivik v roku 2011 zabil 69 ľudí, prevažne tínedžerov z letného tábora, plánujú rozsiahlu rekonštrukciu. Hlavnú budovu, v ktorej zastrelil 13 obetí, zbúrajú. Americká univerzita Virginia Tech premenila budovu, v ktorej študent v roku 2007 zabil 30 ľudí, na centrum mierových štúdií a prevencie násilia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu