Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zlé správy: Časť Veľkého bariérového útesu sa rozpadá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Veľký plát morského dna neďaleko Veľkého bariérového útesu je podľa expertov v ranej fáze rozpadu. Až sa zrúti, môže spôsobiť vlnu cunami, varovali dnes austrálski vedci, ktorých citovala agentúra AFP.

Geológovia z austrálskej Univerzity Jamesa Cooka používajú od roku 2007 pokročilé 3D mapovacie techniky na najhlbšie časti útesu, teda hlbšie, než kam je možné sa ponoriť pri potápaní, a objavili tak desiatky podmorských kaňonov. Počas nedávnej výpravy narazili na plát morského dna s rozmermi kubického kilometra; pozostatok dávneho podvodného zosuvu pôdy, ktorý je usadený na kontinentálnom šelfe.

"Podmorské zosuvy sú dobre preskúmané geologické procesy, ale my nevieme, že by k nejakým došlo v Bariérovom útese," povedal AFP geológ Robin Beaman. "Našli sme tento veľký blok, ktorý vyčnieva. Je usadený na vrchu podmorského kaňonu, zarezáva sa do svahov a je v predbežnej fáze zrútenia."

Nikto podľa Beamana nevie, kedy k jeho prepadu môže dôjsť, "či to bude zajtra alebo nikdy za nášho života". "Ľudia by ale mali vedieť, že tam je," dodal. "Pomaly povoľuje, aj keď zatiaľ zostáva stabilný," povedal. "Ale rozhodne sa zrúti. To vyvolá lokálne cunami, ktoré zasiahne pobrežie austrálskeho Queenslandu, ktoré je asi 70 kilometrov vzdialené," spresnil.

"Nechceme plašiť ľudí, ale musíme vedieť, že to tam je, a čo by sa mohlo stať, až to spadne," dodal. Objav geológov zverejnil časopis Natural Hazards.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu