Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Policajný lekár sa snaží nájsť genetické stopy, prečo Adam Lanza zabíjal

Adam Lanza zastrelil doma matku a potom 20 detí a šiestich dospelých na základnej škole
Adam Lanza zastrelil doma matku a potom 20 detí a šiestich dospelých na základnej škole (Zdroj: SITA)

HARTFORD - Hlavný policajný lekár v americkom štáte Connecticut dnes uviedol, že sa snaží nájsť genetické stopy, ktoré by pomohli vysvetliť, prečo 20-ročný páchateľ Adam Lanza zastrelil doma matku a potom 20 detí a šiestich dospelých na základnej škole v meste Newtown.

Správu priniesli tlačové agentúry AP a Reuters. Lekár H. Wayne Carver pre najčítanejší denník v štáte Hartford Courant povedal, že chce zistiť, či mal strelec Lanza nejakú identifikovateľnú chorobu súvisiacu so správaním.

Mediátorka Paula Levyová, ktorá pracovala s Lanzovými rodičmi, tvrdí, že Lanzovi diagnostikovali Aspergerov syndróm, poruchu podobnú autizmu.

Carver vyhlásil, že Aspergerov syndróm sa nespája s násilným správaním. Dodal, že ho nepokladá za dôvod Lanzovho vyčíňania z piatka 14. decembra. Carver čaká na výsledky Lanzových toxikologických testov a na ďalšie informácie. Lanza sa po masakre v základnej škole v newtownskej mestskej časti Sandy Hook zastrelil, keď k miestu činu prichádzali prví policajti.

V Newtowne sa dnes budú konať pohreby ďalších šiestich Lanzových obetí vrátane riaditeľky školy Dawn Hochsprungovej. Jej rodina pozvala smútočných hostí do miestneho pohrebného ústavu na popoludnie, ale samotné pochovanie bude prebiehať v súkromí v nezverejnenom čase.

Dnes pochovajú aj ďalšiu učiteľku základnej školy Victoriu Sotovú, ktorá zachránila triedu pred vyčíňaním strelca a sama prišla o život. Pohreby budú mať takisto šesťročná Charlotte Baconová, sedemročný Daniel Barden a šesťročná Caroline Previdiová. Rodina sedemročného Chasea Kowalského pozvala smútočných hostí na návštevu a na vigíliu s modlitbami.

Deti, ktoré prežili masaker na základnej škole v Sandy Hook, dnes strávili doma ďalší deň, pričom školské úrady a rodičia plánujú prípadný návrat na vyučovanie v inej lokalite - v nevyužívanej škole Chalk Hill v neďalekom meste Monroe s približne 20.000 obyvateľmi. Tam už nad cestou rozprestreli transparent s nápisom "Vitaj, základná škola zo Sandy Hook!".

Polícia informovala, že vyšetrovanie zločinu môže trvať celé mesiace, a zatiaľ nezverejnila nič o Lanzovom motíve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu