Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Deti v Newtowne sa po masakre do školy vrátia v januári

Zobraziť galériu (11)
(Zdroj: SITA)

NEW YORK - Deti zo základnej školy v Newtowne, kde minulý týždeň došlo k tragickej masakre, sa vrátia na vyučovanie v alternatívnom zariadení v novom roku. Informovali o tom v stredu miestni predstavitelia.

"Môžeme potvrdiť, že očakávaný dátum začatia vyučovania je 2. januára," uviedla hovorkyňa z odboru školstva v štáte Connecticut Kelly Donnellyová. Budova školy Sandy Hook, kde sa streľba odohrala, ostáva miestom vyšetrovania. Deti sa preto namiesto nej začnú učiť v prerobenej strednej škole Chalk Hill v susednom mestečku Monroe.

Správy miestnych médií uvádzajú, že budova, ktorá sa nepoužíva, je natieraná a zdobená tak, aby čo najviac pripomínala ich pôvodnú školu. Všetky ostatné školy v okrese Newtown otvorili za sprísnených bezpečnostných opatrení v utorok. Pohreby viac než dvoch desiatok obetí v meste počas týždňa pokračujú.

Piatková šialená streľba 20-ročného Adama Lanzu, ktorý zabil 26 ľudí a následne aj seba, vyvolala opätovné diskusie na tému sprísnenia veľmi benevolentných zákonov týkajúcich sa držby zbraní v USA. Kontrola zbraní je totiž v Spojených štátov citlivou témou a prezident Barack Obama sa jej počas svojho prvého funkčného obdobia vyhol.

Federálny zákaz na útočné zbrane z roku 1994 vypršal v roku 2004 a vtedajší prezident George W. Bush ho neobnovil. Mnoho Američanov, najmä republikánov, si však myslí, že právo na nosenie zbraní je Motív Lanzovho činu stále nie je známy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu