Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Najmenej traja mŕtvi po údere silného cyklóna Evan

Záplavy zničili množstvo domov a úrody Zobraziť galériu (4)
Záplavy zničili množstvo domov a úrody (Zdroj: SITA)

SAMOA - Najmenej tri obete si vyžiadal silný cyklón Evan, ktorý sa v noci nadnes prehnal cez tichomorský ostrov Samoa. Nebezpečenstvo pre ľudí žijúcich na ostrove je podľa meteorológov už zažehnané a obyvatelia zničeného hlavného mesta Apia sa nemusia báť návratu ničivej víchrice, informoval dnes podľa agentúry DPA novozélandský minister zahraničných vecí Murray McCully.

Samoa, ktorá sa od Nového Zélandu osamostatnila v roku 1962, sa spamätáva z búrok a vetra sprevádzajúcich cyklón Evan. Rozsiahle záplavy zničili množstvo domov a úrody, pričom cesty boli zablokované popadanými stromami a stĺpmi elektrického vedenia. Meteorológovia podľa šéfa novozélandskej diplomacie konštatovali, že sa predpokladaný smer cyklónu zmenil natoľko, že očakávaný opätovný príchod cyklónu na ostrovy štátu Samoa už nehrozí.

V Samoe vyhlásili stav katastrofy. Na ostrovoch žije približne 200.000 ľudí, väčšina v najviac zasiahnutom meste Apia. Medzi troma údajnými obeťami výčinov počasia sú dve deti, ktoré sa utopili v rozvodnenej rieke Vaisigano. Množstvo ľudí je podľa polície nezvestných, čo vyvoláva predpoklad, že počet obetí môže byť aj vyšší.

Z domov pri riekach a pobrežiach evakuovali 400 ľudí. Z dovolenkových stredísk previezli turistov do iných, vyššie položených polôh. Meteorológovia predpokladajú, že sa cyklón presunie na ostrovy Tonga a Fidži.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu