Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zo Sýrie utieklo už viac ako 500 000 ľudí, boje neutíchajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Útočisko pred bojmi v Sýrii vyhľadalo v susedných krajinách alebo v severnej Afrike už viac ako pol milióna utečencov. Informoval o tom dnes v Ženeve Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Podľa posledných údajov z Libanonu, Jordánska, Iraku, Turecka a severnej Afriky UNHCR eviduje 509.559 sýrskych utečencov, z nich 425.160 je už zaregistrovaných, zvyšní na registráciu čakajú. Počet sýrskych utečencov v regióne stúpa, v novembri ich bolo priemerne 3200 za jeden deň. Len za posledné dve noci sýrske hranice s Jordánskom prekročilo takmer 1000 utečencov, uviedla agentúra Reuters.  

V Libanone žije teraz 154.387 zaevidovaných sýrskych utečencov, v Jordánsku ich je 142.664, v Turecku 136.319, Irak ich prichýlil 65.449 a v severnej Afrike našlo útočisko 11.740 evidovaných utečencov zo Sýrie, uvádza sa v štatistike UNHCR.

Pomerne mnoho sýrskych utečencov sa po prekročení hraníc v susednom štáte ešte nedalo oficiálne zaregistrovať, pripomína UNHCR. Podľa odhadov miestnych vlád je takto v Jordánsku 100.000 Sýrčanov, v Turecku a Egypte po 70.000 a desiatky tisíc sú ich v Libanone.

Boje medzi sýrskou armádou vernou prezidentovi Bašárovi Asadovi a povstalcami podporovanými opozičnými silami trvajú už viac ako 20 mesiacov a vyžiadali si už vyše 40.000 obetí. Opoziční aktivisti dnes potvrdili, že povstalci po dvoch dňoch ťažkých bojov získali úplnú kontrolu nad vojenskou základňou šejka Sulajmána v blízkosti strategicky dôležitého mesta Aleppo.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Londýne (SOHR) informovalo, že počas bojov padlo 35 vládnych vojakov a ďalších 64 ich bolo zranených alebo padlo do zajatia povstaleckých jednotiek. V snahe pomôcť ukončiť krviprelievanie v Sýrii sa v marockom Marrákeši v stredu uskutoční schôdzka skupiny Priatelia Sýrie, ktorá bude venovaná diskusii o budúcnosti Sýrie. Skupina sa chce teraz zamerať na posilnenie novosformovanej zjednotenej sýrskej opozície a jej legitimizáciu.      

Očakáva sa, že námestník ministerky zahraničných vecí USA William Burns v Marrákeši oznámi rozhodnutie administratívy prezidenta Baracka Obamu uznať Národnú koalíciu sýrskych revolučných a opozičných síl ako jediného predstaviteľa Sýrie.

Pozorovatelia tento krok americkej administratívy hodnotia ako ocenenie opozície bojujúcej proti Asadovi. Súčasne sa očakáva, že po uznaní zjednotenej opozície sa zvýši angažovanosť Spojených štátov pri riešení krízy v Sýrii a ich vplyv v nepokojnej oblasti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu