Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Údajne až 200 mŕtvych, ženy aj deti: Počas náletu čakali vo fronte na chlieb!

Na mieste zavládla hrôza, všade ležali mŕtvi
Na mieste zavládla hrôza, všade ležali mŕtvi (Zdroj: YouTube)

HAMÁ - Desiatky ľudí zahynuli pri dnešnom nálete na pekáreň v stredosýrskej provincii Hamá. Podľa opozičnej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (OSDH) zomrelo 50 až 100 ľudí. Podľa niektorých opozičných aktivistov citovaných agentúrou Reuters však údajne prišlo o život až 200 ľudí.

K útoku došlo v meste, ktoré nedávno ovládli povstalci bojujúci proti režimu prezidenta Bašara Asada. Provincia Hama patrí medzi miesta hlavných stretov Asadových stúpencov a odporcov. Povstalci tu vedú ofenzívu a snažia sa ovládnuť strategicky dôležité body. Opozícia pripisuje nálet Asadovmu letectvu.

 "Nejde zistiť, koľko ľudí naozaj bolo zabitých. Keď som sa tam dostal, videl som hromady tiel všade na zemi. Boli medzi nimi ženy a deti," povedal Reuters jeden zo svedkov udalosti. "Sú tam tiež desiatky zranených," dodal.

Ak by sa potvrdila informácia o 200 obetiach, podľa Reuters by to z dnešného náletu urobilo jeden z najkrvavejších útokov za celú dobu sýrskej občianskej vojny. Krátko po masakre sa na internete objavilo video, ktoré ukazuje situáciu v uliciach mesta. Ľudia na záberoch utekajú od zasiahnutej budovy a na zemi ležia zakrvavené telá; niektorí ľudia pátrajú v sutinách po preživších.

"Z toho, čo som videl vo videu, odhadujem, že bilancia (náletu) bude vyššia ako 50 mŕtvych, ale nepresiahne stovku," povedal hovorca OSDH. Svedkovia uvádzajú, že k náletu došlo okolo 16:00 miestneho času (15:00 SEČ). Nad mestom sa vraj prehnala stíhačka, ktorá odpálila štyri rakety. Dve z nich zasiahli pekáreň.

Podľa opozičných aktivistov stálo v čase náletu vo fronte pred pekárňou okolo tisícky ľudí. V oblasti sa totiž nedostáva múka, takže ľudia často čakajú celé hodiny, aby si mohli kúpiť chlieb. Kvôli nedostatku benzínu nemajú možnosť ísť nakupovať potraviny do iného mesta.

Organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW) už skôr tento rok útoky na sýrske pekárne kritizovala. Podľa HRW sa pri takýchto náletoch armáda nesnaží útočiť na povstalecké základne a úmyselne vraždí civilistov.

Boje v Sýrii trvajú už 21 mesiacov. Podľa opozičných aktivistov zomrelo za tú dobu už 44.000 ľudí, z toho viac ako 30.000 boli civilisti.

UPOZORNENIE: Video nie je vhodné pre maloletých divákov a ľudí s citlivou povahou!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu