Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

OSN žiada 1,5 miliardy dolárov na riešenie humanitárnej krízy v Sýrii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Organizácia Spojených národov dnes vyzvala štáty, aby poskytli životne dôležitú pomoc vo výške 1,5 miliardy dolárov (1,13 mld. eur) Sýrčanom, ktorí trpia "dramaticky sa zhoršujúcou" humanitárnou situáciou. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Výzva OSN je dvojitá: žiada 519,6 milióna dolárov pomoci pre obyvateľov na území Sýrie a miliardu dolárov, ktoré potrebuje milión sýrskych utečencov v piatich krajinách. Svetová organizácia vo vyhlásení dodala, že ide o žiadosť o "vôbec najrozsiahlejšiu krátkodobú pomoc".

"Závažnosť tejto humanitárnej krízy je nepopierateľná," uviedol regionálny humanitárny koordinátor OSN pre Sýriu Radhouane Nouicer.

Humanitárne agentúry OSN pôsobiace v Sýrii sa snažia pomáhať štyrom miliónom ľudí v núdzi, vrátane odhadovaným dvom miliónom obyvateľov, ktorých vyhnali z domovov boje medzi ozbrojenými silami prezidenta Bašára Asada a povstalcami.

Zaregistrovaných bolo už vyše 525.000 sýrskych utečencov, avšak podľa posledných odhadov sa v piatich krajinách, po prvý raz aj v Egypte, nachádza až milión utečencov. A tí budú potrebovať pomoc už v prvej polovici roka 2013, varoval Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

"Ak tieto financie rýchlo neprídu, nebudeme môcť plne reagovať na životne dôležité potreby civilistov, ktorí utekajú pred bojmi každú dennú a nočnú hodinu. Mnohí sú skutočne v zúfalom stave," uviedol regionálny vyslanec UNHCR Panos Moumtzis.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu