Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Lídri EÚ si preberú Nobelovu cenu mieru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

OSLO - Lídri Európskej únie na čele so stálym predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom si v pondelok v nórskom Osle preberú Nobelovu cenu mieru. Van Rompuy priletel do severskej metropoly spoločne s predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom a predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom.

Všetci traja sa osobne zúčastnia na slávnostnej ceremónii v historickej budove radnice v Osle, kde sa odovzdávanie Nobelovej ceny mieru koná od roku 1990. Odovzdávanie ceny si napokon nenechá ujsť ani slovenský premiér Robert Fico, ktorý pôvodne do Nórska nemal v pláne vycestovať. "Rozhodol sa rešpektovať dohodu lídrov členských krajín, ktorí chcú deklarovať jasný proeurópsky postoj, a nechce, aby jeho neúčasť bola vnímaná ako neúcta k európskym štruktúram," informoval tlačový a informačný odbor úradu vlády.

Nobelov výbor v októbri prekvapujúco udelil cenu mieru európskemu bloku, ktorý má podľa neho dlhodobé zásluhy na zjednocovaní kontinentu, šírení mieru a zabezpečovaní stability. EÚ oznámila, že peňažnú odmenu vo výške osem miliónov švédskych korún (približne 930-tisíc eur) venuje deťom postihnutým vojnami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu