Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Korzikou otriaslo 24 explózii: Separatisti útočili na domy dovolenkárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Wikipedia)

PARÍŽ - Predpokladaní korzickí separatisti uskutočnili v noci nadnes na francúzskom ostrove Korzika viacero bombových útokov, ktorých cieľom sa stali prevažne opustené alebo rozostavané domy dovolenkárov. Informovali o tom dnes francúzske médiá.

Pri 24 výbuchoch malých bômb, ku ktorým došlo v piatok večer krátko pred polnocou, nikto podľa televízie France 3 neutrpel zranenia. Ako pripomenula agentúra AP, k incidentu došlo v predvečer dnešných osláv tzv. "Dňa Korziky", pripomínajúceho prijatie ústavy nezávislej Korzickej republiky v roku 1755, platnej v období do dobytia tohto ostrova v Stredozemnom mori Francúzskom - v roku 1769.

K deviatim explóziám v dovolenkových sídlach došlo v južnej časti ostrova, ostatné sa udiali na 15 rôznych iných oblastiach Korziky. Počas nepokojnej noci okrem toho zastrelili neznámi páchatelia jedného muža. Kriminalita je na Korzike dlhodobo vyššia ako v pevninskom Francúzsku. Nárast počtu vrážd na ostrove v ostatných mesiacoch vyvoláva však vo Francúzsku čoraz väčšiu verejnú diskusiu, konštatovala AP.

Podľa agentúry DPA zanechala organizácia Front národného oslobodenia Korziky (FLNC) svoje letáky na miestach, ktoré sa stali terčom piatkových výbuchov. Okrem toho bol na stene jednej z poškodených víl nájdený nápis FLNC. Militantná skupina, bojujúca za odtrhnutie ostrova od Francúzska, tvrdí, že developeri svojou výstavbou ničia malebné pobrežie Korziky a spôsobujú zvyšovanie cien na ostrove. Väčšina dovolenkových apartmánov a víl patrí Francúzom z pevniny, Talianom, ale i návštevníkom z iných krajín.

Organizácia FLNC sa prihlásila k podobným výbuchom v 20 dovolenkových domoch, ku ktorým došlo v máji tohto roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu