Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sponzor VV ani ďalší obžalovaní v kauze daňových únikov nepôjdu do väzby

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Obvodný súd pre Prahu 1 neuvalil dnes väzbu na advokáta Daniela Musila, jedného z významných sponzorov parlamentnej strany Veci verejné, ani na ďalších obvinených v kauze údajných daňových únikov pri obchodoch s pohonnými hmotami. Obvinení budú stíhaní na slobode.

Informáciu priniesla verejnoprávna Česká televízia, ako aj internetové portály  s odvolaním sa na hovorkyňu súdu Lenku Cihlářovú. Podľa jej slov súd nevyhovel návrhu žalobcu na väzobné stíhanie troch z celkove siedmich obvinených v prípade.

V utorok  protikorupčná česká polícia zadržala v súvislosti s týmto prípadom 15 ľudí, sedem z nich následne obvinila. Policajné zložky v rámci razie a pri domových prehliadkach  zaistili viac ako 30 miliónov Kč, ako aj vozidlá a asi 1,7 milióna korún v hotovosti. Navyše zablokovali aj 3,9 milióna Kč na konte Vecí verejných, pretože údajne pochádzajú z trestnej činnosti.

Polícia vyčíslila spôsobené škody v kauze na 230 miliónov Kč. Hovorkyňa VV Šárka Janouchová v stredu v reakcii na správy médií uviedla, že o žiadnom zhabaní peňazí zo svojho konta strana nevie. "Vieme o tej informácii, preverili sme si ju a nezakladá sa na pravde," vyhlásila.

Líder VV, exminister vnútra Radek John, už v utorok reagoval na Musilovo zadržanie slovami, že nejde o hlavného sponzora strany. Súčasne poznamenal, že strana nedostala žiadne finančné prostriedky od Musilovej firmy, spájanej s predajom pohonných hmôt, takže kauza sa Vecí verejných netýka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu