Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Česko schválilo cirkevné reštitúcie: Majetok za 75 miliárd!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Poslanci českého parlamentu na rokovaní v noci nadnes schválili cirkevné reštitúcie, informoval český spravodajský sever idnes.cz.

Za tento návrh hlasovalo 102 poslancov. Opozícia sa márne snažila prerokúvanie zákona tri hodiny blokovať, prípadne odložiť na inokedy. Zákon, vďaka ktorému by cirkvi mali od štátu dostať majetok zhruba v hodnote 75 miliárd českých korún a ďalšie odškodnenie, následne poputuje k českému prezidentovi Václavovi Klausovi, píše server.

Búrlivá rozprava v českom parlamente trvala tri hodiny. Množstvo poslancov hlavne z radov sociálnych demokratov a komunistov si pripravilo rozsiahle prejavy. Komunista Miroslav Opálka sa napríklad v tom svojom snažil dokázať, že cirkvi v minulosti o majetok neprišli.

Zákon teraz poputuje na Hrad a je len na prezidentovi Václavovi Klausovi, či ho podpíše. Ako sa český prezident zachová, nie je zatiaľ úplne jasné, podotkol idnes.cz. V priebehu leta poslal Klaus lídrom koalície list, v ktorom napísal, že sa obáva v prípade reštitúcií prelomenia hranice februára 1949, uzavrel server.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu