Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podvod s DPH za milióny eur: Zapletené sú aj významné firmy!

Prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar a prezident finančnej správy SR František Imrecze
Prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar a prezident finančnej správy SR František Imrecze (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Finančné riaditeľstvo (FR) SR a Policajný zbor (PZ) SR zabránili neoprávnenému vyplateniu takmer 5 miliónov eur v rámci nadmerného odpočtu dane z pridanej hodnoty (DPH). Príslušníci oboch subjektov totiž odhalili dva prípady, keď dochádzalo k fiktívnym obchodom s komoditami, do ktorých sú zapletené aj veľké spoločnosti s významným podielom na trhu.

"Slovo kradnúť je v tomto prípade na mieste," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Podľa doterajších zistení bude možné firmám dodatočne dorubiť na DPH 27,5 milióna eur.

Do prvého prípadu "Cukor" a takzvaného karuselového podvodu bolo zapletených 11 daňových subjektov. Tie obchodovali s viacerými komoditami ako slnečnicový olej a káva, pričom najväčší podiel na uplatnených a nevyplatených nadmerných odpočtoch mal kryštálový cukor. Výsledkom daňových kontrol je dosiahnutý dorub na DPH v celkovej sume 19 miliónov eur, z toho očakávaný dorub z rozpracovaných kontrol je približne 900.000 eur. Zadržaný nadmerný odpočet DPH má v tomto prípade hodnotu 1,8 milióna eur.

Do podvodu bola podľa ministrových informácií zapletená aj veľká spoločnosť zo stredného Slovenska podnikajúca vo veľkoobchode a maloobchode s potravinami a doplnkovým tovarom.

Podľa prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara boli pri súvisiacej policajnej akcii zadržané a predvedené štyri osoby. "V priebehu ďalšieho vyšetrovania vyšetrovateľ obvinil ďalšie štyri osoby zo zločinu krátenia dane spáchaného vo forme organizovanej skupiny," uviedol Gašpar. Osobám hrozí väzenie až na 12 rokov.

V druhom prípade s názvom "Obilie" sa konanie osôb klasifikuje ako konanie zločineckej skupiny, teda najvyššej formy organizovanej trestnej činnosti. Vyšetrovateľ v tomto prípade obvinil päť občanov Maďarskej republiky a dvoch občanov SR vo veku od 22 do 51 rokov. Mali sa dopustiť trestných činov krátenia dane a poistného, ako aj neodvedenia dane a poistného.

Do podvodu bolo zapletených celkovo 64 firiem, z ktorých bolo 42 spoločností zo zahraničia a 22 zo Slovenska. Spoločnosti fiktívne obchodovali najmä s obilím, kukuricou, repkou olejnou a slnečnicami. Na obchodovaní sa zúčastnila aj spoločnosť s rozhodujúcim podielom na trhu s poľnohospodárskymi plodinami.

Rovnako ako pri obchodoch s cukrom ani v tomto prípade Kažimír nechcel spresniť meno subjektu. Výška zadržaného nadmerného odpočtu v prípade Obilie dosiahla 3 milióny eur, pričom očakávaný nález za všetky kontrolované daňové subjekty je približne 8,5 milióna eur.

Podľa ministra sú práve spoločnosti, ktoré sa podieľajú na podvodoch s DPH, kľúčovým problémom podnikateľského prostredia na Slovensku. Podvodným konaním totiž získavajú neoprávnenú finančnú výhodu a skutočný tovar sú následne schopné predávať lacnejšie než poctivá konkurencia. "Treba podčiarknuť a treba si to zapamätať, že takéto firmy, takéto vážené spoločnosti, ktoré naozaj na verejnosti aspoň doteraz mali vážnosť, podstatným spôsobom krivia podnikateľské a konkurenčné prostredie," konštatoval Kažimír.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu