Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nepokoje v Egypte pokračujú: Polícia zasahuje slzotvorným plynom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egyptská polícia v stredu opäť zasiahla slzotvorným plynom proti protestujúcim na káhirskom Námestí oslobodenia (Tahrír), kde strávili noc v stanoch stovky demonštrantov.

Násilnosti sa v stredu ráno rozšírili z okolitých ulíc na námestie. V utorok bola Káhira opäť dejiskom masovej demonštrácie za účasti desaťtisícov ľudí, ktorí protestovali proti zvýšeniu rozšíreniu prezidentských právomocí. Protesty sa konali po celom Egypte a vyžiadali si už najmenej troch mŕtvych a vyše sto zranených.

Mursí vo štvrtok vydal ústavný dekrét, ktorý mu umožňuje "prijať akékoľvek rozhodnutie alebo opatrenie na ochranu revolúcie". Zároveň odvolal generálneho prokurátora, ktorého sa už dávnejšie snažil zbaviť funkcie v súvislosti s oslobodením stúpencov predošlého režimu obvinených zo snahy potlačiť minuloročnú revolúciu. Mursího kancelária na vlnu kritiky reagovala vyhlásením, že dekrét o rozšírení právomocí má iba "dočasnú povahu". Väčšina egyptských sudcov a prokurátorov medzitým vstúpila do štrajku, hodnoty egyptských akcií dramaticky klesli a v krajine cez víkend protestovali tisíce ľudí, pričom došlo aj k násilnostiam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu