Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Google varuje svet: Od pondelka hrozí zrod globálnej cenzúry internetu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Internet čaká megarevolúcia. Zmeniť by sa mal už budúci týždeň. S petíciou a varovaním pred touto hrozbou vyšiel gigant Google. Podľa neho sa na budúco týždňovej celosvetovej konferencii v USA rozhodne o to, že budú zavedené poplatky za prístup na zahraničné weby a začne aj štátna kontrola povolených a zakázaných stránok. Každá vláda by tam mohla behom pár hodín rozhodnúť o zrušení a vypnutí konkrétneho portálu.

Medzinárodná telekomunikačná únia (ITU), ktorá je orgánom OSN, organizuje neverejnú konferenciu o 3 decembra. Už sa objavili informácie, že niektoré krajiny budú presadzovať o odsúhlasenie prísnejšieho dohľadu a cenzúru nad internetom. Pritom pravidlá, ktoré platia na celom svete sa nemenili od roku 1988. Spoločnosť Googlu ostro vystúpil proti navrhovaným zmenám. Podľa neho totiž cítiť snahu viacerých štátov, že internet chcú regulovať podobne ako je to u mobilných telefónov. Na Slovensku platí zákon, podľa ktorého musia telekomunikační operátori uchovávať pre účely štátu dáta o klientoch. V praxi by sa zmenila hlavne funkcia nadnárodných stránok a sociálnych sietí ako sú Facebook, Youtube a ICQ. Tie by museli platiť poplatky, aby boli dostupné aj v zahraničí.

Debata bude aj o tom, kto bude dohliadať na fungovaním internetu. Doteraz to majú väčšinou na starosti neziskové organizácie OSN, ktoré však nemajú právo sankcií. Podľa niektorých návrhoch by to mohli robiť v budúcnosti špeciálne štátne úrady alebo súkromné firmy s licenciou. Samozrejme už s právomocami zasahovať do obsahu. Obavy sú hlavne z toho, že takýto vývoj podporí Rusko a Čína.

   Google má však hlavne obavu z toho, že štáty budú môcť určovať, na ktoré zahraničné weby budú môcť chodiť domáci obyvatelia. Svoje výhrady zhrnul v dokumente pod názvom „Take Action“, ktorej súčasťou je aj petícia za zachovanie súčasného status quo.

    Podľa agentúry Reuters sa na konferencii ITU v Dubaji očakáva búrlivá diskusia. Obavy pred cenzúrou vyhlásili aj viacerí zástancovia ľudských práv. Kritika sa vystupňovala potom, čo na verejnosť unikli návrhy Ruskej federácie týkajúce sa regulácie vnútoroštátneho internetu. K tajnostiach okolo návrhov sa vyjadril aj Euróspky parlament, ktorý sa uzniesol na tom, že tendencie k neslobode sú znepokojujúce.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu