Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

USA vyslali k Izraelu tri vojenské lode pre prípad evakuácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Spojené štáty vysielajú tri vojenské lode do východnej časti Stredozemného mora pre prípad, že budú potrebné na evakuáciu amerických občanov z Izraela. Informovala o tom v pondelok spravodajská televízia CNN.

Dvaja nemenovaní predstavitelia USA podľa správy uviedli, že ide o výlučne preventívne opatrenie. Evakuácia po mori je totiž veľmi nepravdepodobná a americká vláda ani žiadnu momentálne neplánuje. Američania, ktorí chcú odísť z regiónu, tak môžu urobiť komerčnými letmi.

Rozhodnutie vrátiť lode, ktoré cestovali späť do USA, do regiónu však podčiarkuje rastúce znepokojenie nad možným smerovaním konfliktu medzi Izraelom a palestínskymi militantmi v pásme Gazy, konštatovala CNN.

Americký prezident Barack Obama predtým telefonoval izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a egyptskému prezidentovi Muhammadovi Mursímu, s ktorými hovoril o náraste násilia v Gaze.

Obama v telefonáte s Mursím zdôraznil potrebu toho, aby radikálne palestínskeho hnutie Hamas zastavilo odpaľovanie rakiet na Izrael, informoval Biely dom. V rozhovore s Netanjahuom sa šéf Bieleho domu oboznámil s najnovším vývojom situácie v Gaze a Izraeli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu