Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

ONLINE Po Tel Avive útok aj na Jeruzalem: Izrael povolal ďalších 75 tisíc vojakov!

Boje na Blízkom východe Zobraziť galériu (13)
Boje na Blízkom východe (Zdroj: SITA)

TEL AVIV/GAZA - Terčom raketovej paľby palestínskych radikálov z pásma Gazy sa dnes v podvečer prvýkrát stal aj Jeruzalem. V izraelskom hlavnom meste vyhlásili letecký poplach, oznámil izraelský rozhlas a potvrdila armáda. Médiá informovali o niekoľkých explóziách. Raketa podľa nich dopadla severne od Jeruzalema. Radikáli z hnutia Hamas v Gaze podľa agentúry AP oznámili, že útočili na Jeruzalem.

5:14 Izraelské letectvo podniklo dnes ráno útok na sídlo vlády palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v pásme Gazy. Podľa očitých svedkov bola budova prakticky zničená. Zatiaľ nie je jasné, či bol pri tom niekto zranený alebo zabitý. "Sídlo vlády bolo zacielené štyrmi útokmi a vláda zdôrazňuje, že zotrváva vo svojich postojoch a zostáva po boku svojho ľudu," citovala agentúra AFP vyhlásenie kabinetu Hamasu.

22:30 Tisíce ľudí vyšlo do ulíc v Egypte na protest proti leteckým útokom Izraela. Svet očakáva reakciu politikov, ktorí sú však v neľahkej situácii. Musia totiž krotiť protizraelské nálady z dôvodu, že sa stali spojencom západu po prevrate pri arabskej jari.

Útok na Izrael

 

Útok na Gazu

 

22:02 Izraelská vláda schválila mobilizáciu 75.000 vojakov v zálohe pre operáciu v pásme Gazy. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na izraelské médiá. Ide o podstatné dodatočné zvýšenie počtu rezervistov oproti 30.000, ktorí boli schválení vo štvrtok. Toto opatrenie spolu s oznámením armády, že uzavrela pre civilnú dopravu tri cesty vedúce do pásma Gazy alebo k jeho hraniciam, podľa agentúry Reuters naznačujú prípravy na pozemnú ofenzívu. Hovorkyňa armády ráno informovala, že sa veleniu armády už podarilo povolať približne 16.000 vojakov v zálohe. Počas uplynulých troch dní Izrael neúnavne bombardoval podozrivé palestínske ciele, zatiaľ čo Hamas vystrelil na Izrael vyše 450 rakiet, napísala agentúra AP.

Niektorí obyvatelia Tel Avivu si zo sirén ťažkú hlavu nerobia. (Diskotéka v Tel Avive)
Zobraziť galériu (13)
Niektorí obyvatelia Tel Avivu si zo sirén ťažkú hlavu nerobia. (Diskotéka v Tel Avive)  (Zdroj: SITA)

21:50 Podľa AFP sa podarilo izraelskej armáde zneškodniť ďalší významný cieľ. Poľný velitel Hamasu Ahmed Abu Jalal bol zabitý pri nálate vo večerných hodinách.

 

21:26 Pri izraelských náletoch v pásme Gazy zahynulo ďalších sedem osôb. Podľa palestínskych zdrojov prišla o život trojica bratov na východe pásma a štyria civilisti v centrálnej časti. Celkový počet palestínskych mŕtvych tak vzrástol na 28, z toho 12 radikálov a 16 civilistov. Medzi civilnými obeťami je osem detí a jedna tehotná žena.

Amatérske zábery z Gazy

20:58 Izraelský Channel 10 tvrdí, že úradník z rezortu obrany Amos Gilad je v kontakte s egyptskými orgánmi v snahe vyjednať prímerie, ktoré by mohlo byť dosiahnuté do 24 hodín. Egypťania už v minulosti pôsobili ako prostredníci medzi Hamasom a Izraelom. Tejto informácii však ťažko uveriť vzhľadom na to, že v Egypte momentálne vládnu islamisti a niektorí z nich požadujú vypovedanie dlhoročnej egyptsko-izraelskej mierovej zmluvy. Oficiálne ale Káhira popiera, že by to mala v úmysle.

20:32 Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval Izrael a Hamas, aby "zastavili túto nebezpečnú eskaláciu" v pásme Gazy a zabránili ďalšiemu krviprelievaniu v Izraeli a na palestínskych územiach. Panov hovorca Martin Nesirky povedal, že "generálny tajomník (OSN) sa mimoriadne obáva pokračujúceho násilia v Gaze a Izraeli a má hlboké obavy zo stúpajúcej ceny v podobne ľudských životov... Raketové útoky sú neprijateľné a musia okamžite prestať. Izrael musí prejaviť maximálnu zdržanlivosť," dodal. Pan Ki-mun podľa hovorcu "plánuje čoskoro región navštíviť", podľa diplomatov vycestuje do Izraela a Egypta na budúci týždeň.

20:14 "Zostáva nám 48 hodín do operácie, o ktorej sme vedeli, že príde. Preberali sme ju počas výcviku aj na zasadnutiach. Niet pochýb, že musíme zakročiť. Preto sme rukovali, preto sme prechádzali výcvikom," povedal podľa denníka New York Times svojmu parašutistickému oddielu plukovník Izraelských obranných síl Amir Bara.

20:10 Izraelská armáda oznámila, že uzatvára tri hlavné cesty okolo pásma Gazy a prehlasuje ich za uzavretú vojenskú oblasť.

Izraelskí vojaci na hraniciach čakajú už len na rozkazy k ofenzíve

ONLINE Po Tel Avive
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Po Tel Avive
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

19:45 Minister zdravotníctva Hamasu uviedol, že dnes večer boli zabití 3 ľudia, čím celkový počet obetí v Gaze vzrástol najmenej na 27, vrátane 7 detí.

Palestínski vojaci na raketami zničenom území

ONLINE Po Tel Avive
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

19:16 Izraelský minister obrany Ehud Barak dnes požiadal vládu o schválenie mobilizácie až 75 000 vojakov. Je to ďalší krok potvrdzujúci dohady, že sa Izrael chystá na pozemnú ofenzívu v palestínskom pásme Gazy.

18:48 Raketa, ktorú dnes vypálili palestínski radikáli z Hamasu na Jeruzalem, dopadla do neobývanej zóny asi 11 židovských osád Gus Ecion juhozápadne od Jeruzalema. Nespôsobila žiadne zranenia ani väčšie škody, oznámil hovorca izraelskej polície Micky Rosenfeld.

17:47 "Posielame krátky a jednoduchý odkaz: pre žiadneho sionistu nie je bezpečný ani na kúsku Palestíny a my plánujeme ďalšie prekvapenia," povedal podľa agentúry AP hovorca brigád kasa Abú Ubajdá po odpálení rakety na Jeruzalem.

16:50 Izraelské pilotované aj bezpilotné lietadlá a bojové vrtuľníky presunuli podľa všetkého svoju pozornosť z palestínskych odpaľovacích zariadení pre rakety na severnú hranicu pásma Gazy, kde ich bomby vytvorili vstupné koridory tým, že vyhodili do vzduchu pozemné míny a povstalecké sklady zbraní.

16:33 "Nemáme v úmysle ísť do vojny a dúfame, že táto operácia nebude trvať ani o minútu dlhšie, ako je potrebné," povedal dnes izraelský prezident Šimon Peres. Z vyjadrení premiéra Benjamina Netanjahua vyplýva, že prípadná pozemná invázia do pásma Gazy má predbežný súhlas izraelskej vlády.

16:14 Raketa vystrelená z pásma Gazy dnes dopadla severne od Jeruzalema, oznámili izraelské médiá. Obyvateľov a návštevníkov mesta pred ňou varovali sirény protivzdušnej obrany, ktoré sa v meste rozozvučali, informovala agentúra Associated Press.

ONLINE Po Tel Avive
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: rt.com)

16:03 Iracký zástupca v Lige arabských štátov povedal, že arabské krajiny by mali využiť ropu ako nástroj, ktorým by vyvinuli nátlak na USA a Izrael v súvislosti s útokmi v pásme Gazy. "Irak vyzve (arabských) ministrov, aby využili ropu ako zbraň s cieľom vyvinúť skutočný nátlak na USA a kohokoľvek, kto stojí na strane Izraela," uviedol v Káhire Iračan Kaís al-Azzáví.

15:46 Izrael odpoveďou na útoky z pásma Gazy uplatňuje svoje legitímne právo na sebaobranu. Uviedlo to dnes vo vyhlásení pre TASR izraelské veľvyslanectvo v Bratislave s tým, že tieto útoky, ktoré pretrvávajú už 11 rokov, sú mierené hlavne na civilné obyvateľstvo Izraela.

Izrael smeruje svoje protiútoky na vojenské ciele Hamasu a iných teroristických organizácií, aby minimalizoval škody a počet civilných obetí. Izrael sa snaží informovať a vopred varovať civilistov žijúcich v pásme Gazy, píše sa vo vyhlásení.

15:28 Odpaľovanie rakiet dlhšieho doletu z Pásma Gazy na izraelské územie je významným posunom v palestínsko-izraelskom konflikte. Vyhlásil to líder libanonského hnutia Hizballáh Hassan Nasralláh. Reagoval na tak odpálenie palestínskej rakety, ktorá dopadla do mora neďaleko Tel Avivu. Izrael podľa neho tento "úspech" prekvapil a donútil pripustiť, že Palestínčania dokážu zasiahnuť jeho hlavné mesto.

15:18 Video na YouTube ukazuje prípravu izraelskej armády na prípadnú pozemnú inváziu do Gazy.

Príprava Izraelu na inváziu

15:11 Podľa neoverených internetových informácií sa majú ozývať sirény v ďalších štyroch izraelských mestách.

15:07 Egyptský prezident Muhammad Mursí odsúdil izraelské útoky na Pásmo Gazy ako "nehanebnú agresiu proti ľudskosti“ a povedal, že Káhira „Gazu neopustí. Egypt dneška, nie je Egypt včerajška a dnešní Arabi nie sú včerajší Arabi," informovala štátna tlačová agentúra MENA.

14:50 Izraelské obranné sily plánujú po ukončení návštevy egyptského premiéra Hišáma Kandila v Palestíne nové útoky na Gazu.

14:20 Britský minister zahraničia William Hague povedal pre rozhlasovú stanicu BBC, že Izrael by mal pamätať na časy, keď došlo k pozemnej invázii v predchádzajúcich konfliktoch, pre ktoré "stratil medzinárodnú podporu a sympatie po celom svete".

ONLINE Po Tel Avive
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

13:56 Palestínska vláda v pásme Gazy je pripravená pristúpiť na prímerie s Izraelom. Výmenou za to žiada záruky, že Izrael ukončí bojové operácie a ostreľovanie prihraničných regiónov pásma Gazy. Ruskú tlačovú agentúru RIA Novosti o tom dnes informoval podpredseda miestnej vlády Zijád az-Zaza.

Izraelské médiá viac ako o prímerí hovoria o rozšírení izraelskej operácie aj na pozemnú. Miestne zdroje citujú nemenovaného izraelského ministra, ktorý povedal, že izraelská operácia sa neskončí, "kým Hamas nezačne mlčať o mieri".

13:45 Sirény vyvolali v Tel Avive paniku. Televízne zábery ukazujú, ako ľudia bežali k úkrytom alebo si ľahli na zem. Ozbrojené krídlo Hamasu oznámilo, že na mesto vystrelilo strelu Kasám.

13:42 Izrealská armáda sa má sústreďovať pri území Palestíny. Svedkovia tvrdia, že videli lode pri brehoch Gazy.

ONLINE Po Tel Avive
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

13:40 Nemecká kancelárka Angela Merkelová je veľmi znepokojená vystupňovaním násilia na Blízkom východe a vyzýva palestínske hnutie Hamas, aby okamžite zastavilo odpaľovanie rakiet z pásma Gazy na Izrael. "Hamas v Gaze je zodpovedný za vypuknutie násilia," povedal hovorca Georg Streiter na tlačovej konferencii s tým, že pre odpaľovanie rakiet na Izrael, ktorým veľmi trpí tamojšie obyvateľstvo, neexistuje žiadne ospravedlnenie.

13:32 Na demonštrácie proti Izraelu dnes prišli podľa iránskej agentúry ISNA ľudia v niekoľkých sto iránskych mestách. Podobný protest sa koná aj v egyptskej Káhire, kde niekoľkotisícový dav postupuje od mešity Al-Azhar na námestie Tahrír.

ONLINE Po Tel Avive
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

13:28 Palestínčania vypálili od stredy na Izrael podľa izraelských médií 335 rakiet. Vyše 130 z nich zneškodnila vo vzduchu izraelská protiraketová obrana.

13:22 Izraelská armáda dnes rozhodla, že v sobotu sa do operácie zapojí piata batéria systému Iron Dome. Pôvodne armáda počítala s tým, že batéria bude daná do prevádzky za dva mesiace. Dnes ministerstvo obrany oznámilo, že technici pracujú vo dne v noci, aby presunuli batériu z "testovacieho strediska na bojisko".

Škody po dopade rakety na mesto Beit Hanoun v Gaze.

ONLINE Po Tel Avive
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Po Tel Avive
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

13:20 Palestínčania majú okrem iného rakety s doletom 70 kilometrov a dve nich už na Tel Aviv vypálili vo štvrtok. Mesto ale nezasiahli a nikoho nezranili.

13:10  Izraelská armáda dostala vo štvrtok povolenie povolať 30 000 záložníkov a začať pozemnú ofenzívu proti palestínskym militantom v pásme Gazy. Izraelské televízne stanice uviedli, že pozemná ofenzíva sa očakáva už dnes. Nie je jasné, či vojaci vstúpia na územie Gazy.

Záložníci dorazili do strediska v Mishmar Hanegev

ONLINE Po Tel Avive
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu