Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mŕtvych neustále pribúda: Invázia do Gazy môže byť otázkou hodín!

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: SITA)

GAZA/TEL AVIV - Izrael radí k podmienkam pre zastavenie súčasných útokov na pásmo Gazy pätnásťročné prímerie. S odvolaním sa na diplomatické zdroje v Káhire, kde sa o prímerí rokuje, to oznámil izraelský server Ynet. Očakáva sa, že rokovania, ktorých sa zúčastňujú za egyptského prostredníctva zástupcovia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas a Izrael, potrvajú niekoľko dní.

Počet obetí rastie

Počet obetí šesťdňového konfliktu stúpol na 95 na palestínskej strane. Je medzi nimi 50 civilistov. Zranených je 720 Palestínčanov, z ktorých viac ako 220 sú deti. V Izraeli zahynuli traja ľudia.

Dnes sa konal pohreb deväťčlennej rodiny, ktorá zahynula pri jednom z nedeľných útokov. Podľa izraelskej tlače armáda chybne vyhodnotila cieľ, keď bombardovali dom rodiny Dalúovcov, zatiaľ čo cielila na obydlia jedného z pyrotechnikov Hamasu. Pri tomto nálete zahynuli príbuzní zo štyroch generácií. Armáda ani dnes nebola schopná tento útok vysvetliť. Bol pri ňom úplne zničený trojposchodový dom a okrem ľudí v ňom zahynuli tiež dve osoby v susedstve.

Turci obviňujú Izrael

Turecký premiér Tayyip Erdogan obvinil dnes Izrael, že bombardovaním Gazy pácha "teroristické činy". "Tí, ktorí spájajú islam s terorizmom, zatvárajú oči pred hromadným zabíjaním moslimov, odvracajú tváre od masakier detí v Gaze," povedal Erdogan v Istanbule. "Z tohto dôvodu hovorím, že Izrael je teroristický štát a jeho činy sú teroristické akty," cituje tureckého premiéra agentúra Reuters.

Diplomati EÚ žiadajú okamžité ukončenie násilností

Rada EÚ pre zahraničné záležitosti sa dnes v Bruseli zhodla na potrebe okamžitého vyriešenia najnovšieho konfliktu medzi Izraelom a pásmom Gazy. Európski diplomati žiadajú ukončenie raketových útokov a plné rešpektovanie princípov medzinárodného práva.

"Európska únia vyjadruje hlboké obavy nad situáciou v pásme Gazy a v Izraeli a ľutuje straty na ľudských životoch, ku ktorým došlo na oboch stranách," uvádza sa v dokumente pripravenom diplomatmi EÚ.

Ďalšie podmienky prímeria

K izraelským požiadavkám patrí ukončenie pašovania a prevozu zbraní do pásma, zastavenie raketovej paľby a útokov na izraelských vojakov pri hranici s pásmom zo strany všetkých palestínskych skupín. Izrael si ale ďalej chce uchrániť právo na prenasledovanie teroristov v prípade už vykonaného útoku alebo ak bude mať informáciu o útoku bezprostredne hroziacom. Ďalej súhlasí s tým, aby zostal otvorený hraničný prechod Rafah medzi pásmom a Egyptom, ale prechody do Izraela zostanú uzavreté. Garantom dohody o prímerí majú byť egyptskí politici vrátane prezidenta Muhammada Mursího.

Turistické destinácie v Izraeli sú bezpečné

Situácia v turistami vyhľadávanom prímorskom letovisku Ejlat, v oblasti Mŕtveho mora, v Jeruzaleme a v pútnikmi navštevovanom regióne Galiley je pokojná. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na úrad izraelského ministerstva pre turistický ruch v Moskve. Príslušné izraelské úrady situáciu v oblasti veľmi pozorne sledujú a majú ju pod kontrolou, ubezpečil izraelský úrad.

Izrael je podľa neho "dobre pripravený na akékoľvek situácie a má k dispozícii všetky prostriedky, skúsenosti a vôľu na to, aby svojim občanom zaručil bezpečnosť a zabezpečil pohodlie". Vyhlásenie moskovského úradu izraelského ministerstva pre turistický ruch je reakciou na správy ruských médií, že ruskí turisti v obave z ďalšej eskalácie napätia začali vo veľkom stornovať svoje pobyty v Izraeli.

Izrael je pripravený na inváziu

Izrael je pripravený na pozemnú inváziu do pásma Gazy, ale dáva prednosť diplomatickému riešeniu konfliktu, uviedol dnes nemenovaný zdroj z okolia izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. "Dávame prednosť diplomatickému riešeniu, ktoré by zaručilo mier pre obyvateľstvo na juhu Izraela. Ak toto bude možné, potom pozemná operácia už nebude potrebná," dodal zdroj pre Reuters. Upozornil súčasne, že ak diplomacia zlyhá, "nebude iná možnosť, len vyslať pozemné jednotky".

Mŕtvych neustále pribúda: Invázia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Nájsť diplomatické riešenie konfliktu sa usiluje najmä Egypt, ktorého emisári počas víkendu rokovali na káhirskom letisku s predstaviteľmi izraelských bezpečnostných zložiek. Sprostredkovať prímerie sa chce pokúsiť aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorého dnes očakávajú v Káhire. Medzičasom obe strany konfliktu pokračujú v raketových útokoch, ktoré spôsobujú obete na životoch, zranenia i materiálne škody.

Líder Hamasu Khaled Mashal s egyptským prezidentom Muhammadom Mursím v Káhire.

Mŕtvych neustále pribúda: Invázia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Telavivské letisko mení trasy

Medzinárodné letisko Bena Guriona v Tel Avive začína dnes v súvislosti s palestínskym ostreľovaním z preventívnych dôvodov používať nové letové trasy. Úrad pre civilné letectvo ubezpečil, že toto opatrenie nijako neovplyvní štarty ani pristátia lietadiel.

Tel Aviv sa v nedeľu stal terčom dvoch raketových útokov z územia pásma Gazy. Oba útoky zmarila izraelská batéria protiraketovej obrany Železná kupola, ktorá palestínske rakety zostrelila.

Silné slová o zničení Gazy

Pobúrenie v arabskom svete vyvolal syn bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona, keď vyzval na ničivú a rozhodujúcu vojenskú akciu proti pásmu Gazy. V denníku The Jerusalem Post Gilad Šaron navrhol, aby Izrael zničil celé pásmo Gazy a uvažoval podobne ako USA, keď sa rozhodli použiť proti Japonsku atómovú bombu.

"Musíme so zemou zrovnať celé štvrte Gazy, celú Gazu. Američania neskončili s Hirošimou - Japonci dostatočne nekapitulovali. A preto zasiahli aj Nagasaki," tvrdí Šaron. Svoj názor nevylučovať z operácie civilistov odôvodňuje tým, že "tí ľudia nie sú nevinní". "Prečo? Pretože zvolili Hamas," napísal Šaron. Radikálny Hamas pásmu Gazy vládne od roku 2007 a o rok skôr zvíťazil v parlamentných voľbách.

Invázia do 36 hodin?

Podľa palestínskej tlačovej agentúry Ma'an vyzerá dohoda na prímerí medzi rokujúcimi stranami v Káhire veľmi nepravdepodobne. Izrael dokonca varoval Hamas, že zvýši svoju ofenzívu v Gaze o 36 hodín v prípade, že neprestane raketové ostreľovanie a pašovanie zbraní. Izraelský minister financií Juval Steinitz informoval, že čas, kedy vystupňujú svoje útoky sa meria nie v dňoch, ale v hodinách.

Mŕtvych neustále pribúda: Invázia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Mŕtvych neustále pribúda: Invázia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Najnovšie správy hlásia, že raketa Hamasu narazila do školy v izraelskom Aškelone a spôsobila značné škody. Budova bola v čase útoku prázdna.

Podmienky prímeria

Podľa zdrojov z hnutia Hamas, ktoré pásmu vládne, palestínska strana prímerie podmieňuje zastavením izraelských útokov všeobecne a taktiež cielených likvidačných operácií mierených na vedenie Hamasu a ďalej zrušením blokády Gazy.

Podpredseda izraelskej vlády Moše Jaalon zase k izraelským podmienkam radí "pokoj na juhu Izraela, ukončenie raketových útokov na toto územie a tiež upokojenie radikálov pôsobiacich na Sinajskom polostrove.

Západní politici poväčšinou vyjadrili pochopenie pre právo Izraela na sebaobranu. Stúpajúci počet palestínskych obetí a hlavne to, že medzi nimi pribúda civilistov, môže túto podporu ohroziť. Podľa agentúry Reuters je medzi mŕtvymi Palestínčanmi 22 detí.

Vývoj situácie

Potvrdilo to dnes aj izraelské vojenské velenie s tým, že sa zameriava na útoky na veliteľské posty a sklady zbraní a munície. Podľa palestínskych zdrojov po dnešných útokoch Palestínčania evidujú najmenej 85 mŕtvych a vyše 700 zranených, z toho polovica sú civilisti. Informovala o tom agentúra DPA.

Mŕtvych neustále pribúda: Invázia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Mŕtvych neustále pribúda: Invázia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Izraelské zdroje dnes uviedli, že v nedeľu dopadlo na územie židovského štátu 105 rakiet, pričom bolo zranených osem ľudí. Protiraketové systémy zlikvidovali ďalších 34 rakiet, vrátane dvoch, ktorými Palestínčania chceli zasiahnuť ciele v Tel Avive.

Mŕtvych neustále pribúda: Invázia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Izraelský rozhlas dnes s odvolaním sa na vládne zdroje informoval, že rozhodnutie o tom, či vyhlásiť prímerie alebo spustiť v pásme Gazy pozemnú operáciu, prijme izraelské vedenie najneskôr v utorok.V utorok by mala pásmo Gazy navštíviť aj delegácia Ligy arabských štátov, aby prejavila solidaritu palestínskemu obyvateľstvu.

Okrem toho podľa agentúry RIA Novosti palestínska delegácia v noci nadnes v káhirskom sídle LAŠ požiadala o zvolanie mimoriadneho summitu. Generálny tajomník LAŠ Nabíl al-Arabí uviedol, že schôdzka sa uskutoční vo veľmi krátkom čase a jej cieľom bude prejaviť Palestínčanom nielen morálnu podporu, ale najmä poskytnúť finančnú a materiálnu pomoc.

Účastníci sobotňajšej ministerskej schôdzky LAŠ sa v Káhire dohodli, že zvážia "zmenu postoja arabských krajín k riešeniu palestínskej otázky a deklarovali pripravenosť posúdiť aj zmenu všeobecných princípov arabskej mierovej iniciatívy z roku 2002".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu