Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Mladík užíval liek na akné: Zmenilo ho to a nakoniec sa zabil!

Jesse Jones
Jesse Jones (Zdroj: bournemouthecho.co.uk)

SWANAGE - Jesse Jones z anglického grófstva Dorset mal problémy s akné a už dlhší čas kvôli tomu trpel depresiami. Zo svojej zúfalej situácie už nevidel cestu von a tak spáchal samovraždu. Rodičia vinia za smrť svojho syna prípravok, ktorý mladík užíval, aby sa zbavil nepríjemných vyrážok.

Liek zvaný Roaccutane dvadsaťštyriročnému Jessemu predpísal dermatológ. O jeho vedľajších účinkoch sa diskutuje už dlho. Údajne totiž mení správanie tých, ktorí ho užívajú. Aj v príbalovom letáku sa píše, že môže spôsobovať depresie alebo dokonca vedie ku samovražedným sklonom.

Predtým, ako mladík skočil z útesu na juhu Anglicka, chcel poslať rodičom email. Ten ale nakoniec neposlal; Derek a Patsy ho objavili v neodoslanej pošte. Stálo v ňom: "Milá mama a otec, Roaccutane zmenil moje telo aj myseľ. Kedysi som nemyslel na nič iné, než na dievčatá. Teraz ma nemôžu zaujímať menej."

Jesseho rodičia nedávno spustili kampaň, ktorej cieľom je zakázať používanie Roaccutanu. Priznali, že syn bol posledný rok svojho života veľmi náladový, týždeň pred smrťou však paradoxne pôsobil šťastne. "Stále myslíme na to, či sa tomu dalo nejak predísť," povedal Derek.

Švajčiarsky výrobca kontroverzného lieku Roche v súčasnosti čelí v USA tisíckam súdnych sporov. Faktom je, že ročne berie Roaccutane okolo pol milióna ľudí, z ktorých deväť osôb ročne spácha samovraždu. Spoločnosť tvrdí, že neexistuje žiadny priamy dôkaz o tom, že by medzi užívaním Roaccutanu a samovražednými sklonmi bola súvislosť, hoci je to tak uvedené na letáku.

 
 
 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu