Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Oslavy Novembra v Česku: Po politikoch vykrikovali nahnevaní demonštranti!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Výročie 17. novembra si dnes českí politici pripomenuli aj pri pamätníku na Národnej triede v Prahe 1, píše agentúra Mediafax. Zaspomínať prišli prezident Václav Klaus, premiér Petr Nečas a ďalší; ozývali sa však i protesty z radov prizerajúcich sa.

Výročie 17. novembra je vnímané predovšetkým ako dátum začiatku konca komunistickej vlády v Československu, pripomína Mediafax. Už od rána nosili ľudia k pamätníku na Národnej triede kvety a zapaľovali sviečky. Kyticu položil tradične k pamätníku i prezident Klaus.
      
Medzi prizerajúcimi sa však objavili i transparenty nespokojencov, napríklad s nápismi "23 rokov totality demokratických zlodejov. Rozkradnutie republiky Klausom." Ozývali sa aj výkriky.
      
"Ste všetci podvodníci, rozkrádate krajinu,"
zaznelo z davu protestujúcich, keď prišiel zaspomínať aj bývalý premiér Miloš Zeman. Odporcovia sa hlasno vyhrážali politikom súdom za rozkrádanie republiky. Podľa zistenia agentúry Mediafax na mieste celú situáciu monitorovali policajti.
      
"Nech žije Klaus," vykrikovala skupinka z iniciatívy DOST, ktorá držala transparent s nápisom "Chránime prezidenta, chránime štát" a s logom dôvera, objektivita, sloboda, tradícia.
      
Na Národnú triedu sa dostavili policajti, ktorí sa predtým zúčastnili pietnej akcie pred Hlávkovým internátom pri príležitosti študentského povstania z roku 1939.
      
Prezident Václav Klaus sa po odchode z Národnej triedy zišiel s kandidátom na prezidenta a bývalým premiérom Milošom Zemanom a s poradcami v neďalekej reštaurácii, kde sa porozprávali a poobedovali, približuje Mediafax. Reštaurácia bola rezervovaná asi na dve hodiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu