Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ukrajinská opozícia zatiaľ neuznala výsledky parlamentných volieb

Ukrajinská opozícia zatiaľ neuznala výsledky parlamentných volieb
Ukrajinská opozícia zatiaľ neuznala výsledky parlamentných volieb (Zdroj: SITA)

KYJEV - Vestník ukrajinského parlamentu Holos Ukrajiny dnes oficiálne zverejnil výsledky parlamentných volieb z 28. októbra. Ústredná volebná komisia (ÚVK) vo zverejnenom vyhlásení deklarovala, že nebolo možné určiť výsledky hlasovania v piatich jednomandátových volebných obvodoch.

Opozícia po oficiálnom zverejnení výsledkov v spoločnom vyhlásení oznámila, že verdikt ÚVK neuzná, kým nebudú za víťazov volieb v sporných obvodoch vyhlásení jej kandidáti a nestanú sa poslancami parlamentu.

V spoločnom vyhlásení bloku Zjednotená opozícia-Baťkivščyna, strany UDAR a nacionalistickej strany Sloboda, ktoré zverejnili na svojich webových stránkach, žiadajú ÚVK, aby "využila svoje zákonné právomoci a vyhlásila výsledky volieb aj v obvodoch, kde originály zápisníc volebnej komisie dokazujú víťazstvo opozičných kandidátov".

V opačnom prípade opozícia vyjadrí nedôveru tým členom ÚVK, ktorí odmietnu plniť svoje z ústavy vyplývajúce povinnosti, a bude žiadať zmenu zloženia ÚVK. Opozičné strany vo vyhlásení opäť zdôrazňujú, že neuznajú výsledky parlamentných volieb, kým sa "zástupcami ľudu nestanú aj tí kandidáti, ktorým víťazstvo vo voľbách ukradli".  

Podľa vyhlásenia opozície voľby z 28. októbra nesplnili medzinárodné štandardy, "boli nedemokratické, nespravodlivé a netransparentné". Opozícia vo vyhlásení avizuje, že v záujme splnenia svojich požiadaviek si vyhradzuje právo použiť všetky ústavné prostriedky - parlamentné i mimoparlamentné - vrátane tlaku na rozpustenie parlamentu a vypísanie predčasných parlamentných a prezidentských volieb.

Agentúra RIA Novosti informovala, že ukrajinská opozícia v pondelok ukončila protestnú akciu pred budovou ÚVK. Ako uviedol líder bloku Zjednotená opozícia-Baťkivščyna Arsenij Jaceňuk, opozícia teraz prechádza do druhého štádia svojich protestov, pričom na dosiahnutie svojich požiadaviek využije parlamentné i mimoparlamentné nástroje. Najbližšiu masovú akciu opozícia podľa neho pripraví v deň ustanovujúcej schôdze nového parlamentu, ktorá by sa mala konať v polovici decembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu