Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Známy český herec vo videu vyzýva Fischera: Nekandidujte na prezidenta!

Hanák zverejnil svoju výzvu na YouTube
Hanák zverejnil svoju výzvu na YouTube (Zdroj: youtu)

PRAHA - Populárny český herec Tomáš Hanák zverejnil v stredu video adresované prezidentskému kandidátovi Janovi Fischerovi. Na približne 40-sekundovom zázname apeluje na Fischera, aby stiahol svoju kandidatúru. Prekáža mu totiž jeho komunistická minulosť.

"Nie je hanba sa mýliť, hanba je nevyvodiť z toho dôsledky," odkázal Hanák v krátkom spote. Podľa Fischera kampaň nahráva Milošovi Zemanovi a jeho "nečistým praktikám", píše spravodajský server Novinky.cz.

V ČR by sa mali v januári konať prvé priame prezidentské voľby. Prvé kolo by sa malo uskutočniť v druhý januárový víkend, druhé kolo o dva týždne neskôr. Prezidentský kandidát Jan Fischer, ktorému predvolebné prieskumy veštia prinajmenšom postup do druhého kola volieb, bol v rokoch 1980 až 1989 radovým členom KSČ. Podľa svojich slov sa tým Fischer nikdy netajil, v jeho životopise na stránkach Českého štatistického úradu, kde dlhé roky pracoval, však táto informácia chýbala.

"Vážený pán Fischer, je 23 rokov od pádu komunizmu. Mne nejde o to skúmať, čo a ako ste robili v KSČ. Chcem vás len požiadať, aby ste ako spôsobný človek v sebe skúsil nájsť dostatok slušnosti a ako bývalý dlhoročný člen komunistickej strany nekandidoval na prezidenta našej republiky," obrátil sa Tomáš Hanák v klipe na Fischera.

Fischer rešpektuje kampaň svojich odporcov. Zároveň sa však vo svojom vyjadrení pre Novinky.cz začudoval, že ťaženie nie je zamerané na väzby jeho súpera Miloša Zemana, ktorý bol členom komunistickej strany v rokoch 1968-70. Práve jemu podľa Fischera kampaň nahráva.

"Každý sa môže zapojiť do kampane, ako sa mu páči. Zvolili tento spôsob a ja ich nesúhlasný názor rešpektujem. Čudujem sa však, že autorom výzvy neprekáža, že tým pomáhajú na Hrad Šloufovi, Zbytkovi, afére Bamberk, akcii Olovo, kauze D47 a ďalším synonymám nečistých praktík. Sľúbil som ľuďom, že zmením českú politiku. S týmto programom idem do volieb a občania sami rozhodnú," povedal v stredu večer Fischer Novinkám.

Fischer bol členom KSČ v rokoch 1980-89. Už skôr vyhlásil, že vstup do strany bol ústupkom minulému režimu, ktorý dodnes ľutuje. Jeho súčasný vzťah ku komunistom je veľmi rezervovaný. Viackrát uviedol, že by ako prezident nevymenoval vládu zloženú z členov KSČM.

Prezidentské voľby v ČR však ešte možno odložia, pretože jeden z kandidátov, Tomio Okamura, sa dnes predpoludním chce obrátiť na ústavný súd so sťažnosťou na priebeh voľby.

Výzva Tomáša Hanáka k Jánovi Fischerovi:

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu