Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Rím bude vyvážať svoj odpad do Holandska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM - Do 31. decembra bude uzatvorená obrovská skládka Malagrotta ležiaca na okraji talianskeho hlavného mesta Rím, pretože je plná a nemôže už prijať žiadny odpad z 3,5-miliónovej metropoly. Ten sa bude od januára budúceho roka prepravovať loďami do Holandska, informoval dnes denník La Repubblica.

Skládka Malagrotta je v prevádzke od roku 1985 a patrí medzi najväčšie v Európe. Plány na otvorenie ďalšej v jej blízkosti sa stretli s protestmi obyvateľov.

Napriek nákladom spojeným s likvidáciou odpadu v zahraničí sa jeho vývoz zatiaľ zdá byť jediným riešením, aby sa Rím vyhol podobnej kríze, ktorá pred niekoľkými rokmi postihla Neapol. Metropolitná oblasť Ríma vyprodukuje 1,8 milióna ton odpadu ročne. Až 500.000 ton odpadu ročne sa má podľa najnovších plánov dopraviť do prístavu Civitavecchia ležiaceho severne od Ríma, kde sa preloží na lode smerujúce do Holandska.

Vláda premiéra Maria Montiho sa v máji vzdala kontroverzného plánu na výstavbu skládky v blízkosti Hadriánovej vily, letnej rezidencie a sídla rímskeho cisára Hadriána v Tivoli, vzdialenej 24 kilometrov od Ríma.

Skutočnosť, že takmer dve tretiny odpadu vyvezeného do Malagrotty nie je separovaného, sa nepáči Európskej komisii. Talianskej metropole preto hrozí súdne konanie a pokuta desať miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu