Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Našli alkohol pančovaný denaturovaným liehom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Policie ČR)

PRAHA - V dvoch vzorkách alkoholických nápojov z večierky v Dubí pri Tepliciach sa našli stopy po použití technického denaturovaného liehu namiesto liehu potravinárskeho. Fľaše s etiketami Originál Tuzemák a Vodka jemná z produkcie Likérky Drak neobsahovali síce metanol a teda neohrozovali životy konzumentov, ale svedčia o obchádzaní daňových povinností výrobcom.

Technický lieh, ktorý bol pri nich použitý, totiž na rozdiel od potravinárskeho liehu, nie je zaťažený spotrebnou daňou. Výrobcovia ho tak pre nižšiu cenu zbavujú väčšiny denaturačných činidiel, ich zvyšky však môžu - v závislosti od skonzumovaného množstva - predstavovať zdravotné riziká.

Odhalenie kontrolórov Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie vyvoláva podozrenie z nelegálnej výroby liehovín, čo bude mať dôsledky v správnom konaní zo strany hygienickej služby, informovala agentúra  Mediafax s odvolaním sa na riaditeľa hygienikov v Ústeckom kraji Josefa Trmala.

Kontrolóri rovnakej inšpekcie našli podľa informácií českých médií v troch vzorkách liehovín z predajní v Tepliciach a v Žabovřeskoch nad Ohří zvýšené množstvo metanolu, ktorý by síce neohrozil životy spotrebiteľov, ale mohol poškodiť ich zdravie. V tomto prípade išlo o fľaše s etiketami Drinks trade s. r. o. a AB style Frýdek-Místek.

Na následky otravy alkoholickými nápojmi pančovanými metanolom zomrelo v ČR už najmenej 31 ľudí. Ďalšie desiatky osôb sa priotrávili a časť z nich bude mať doživotné zdravotné následky, osobitne na zraku. Zo štvorčlennej partie mužov, ktorú hospitalizovali v Moravskosliezskom kraji s príznakmi otravy metanolom iba v uplynulých dňoch, jeden 53-ročný muž zomrel v noci na štvrtok a stal sa 31. obeťou metanolovej aféry. Stav ďalších dvoch hospitalizovaných, ktorí popíjali alkohol z neokolkovanej fľaše v okolí Karvinej, zostáva naďalej vážny. Štvrtý člen skupiny je na tom lepšie.

Ako dnes informoval internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na hovorcu Fakultnej nemocnice v Ostrave Tomáša Oborného, obaja pacienti vo veku 50 a 67 rokov, ktorí sú vo vážnom stave, zostávajú v umelom spánku. Ich 62-ročný kolega je v starostlivosti zdravotníkov z Mestskej nemocnice v Ostrave. Podľa jej hovorcu Jiřího Maléřa je pri vedomí a nie je v bezprostrednom ohrození života, zostáva však na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Všetkým trom hospitalizovaným nasadili lekári preparát Fomepizol, ktorý sa osvedčil pri liečbe otráv metanolom už skôr, a to nielen v ČR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu