Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Colníci zadržali auto: Údajne prepravovalo bez dokladov lieh

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: polícia)

PREŠOV - Pracovníci Colného úradu (CÚ) Prešov kontrolovali 17. decembra v nočných hodinách v obci Dlhá Lúka, okres Bardejov, prepravovaný tovar v nákladnom aute, kde objavili desať 1000-litrových plastových nádob s neznámou čírou tekutinou. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa CÚ Renáta Kravcová.

Vodič uviedol, že nádoby preváža zo Svitu do Svidníka a je v nich destilovaná voda. Na výzvu však nevedel predložiť nadobúdacie a sprievodné doklady k prepravovanému tovaru.

"Colníci po otvorení jednej z nádob zistili, že ide o tekutinu, aromaticky pripomínajúcu lieh. Z tohto dôvodu bolo hliadkou nákladné vozidlo sprevádzané do areálu colného skladu v Zborove za účelom odobratia vzoriek na odbornú expertízu," konštatovala hovorkyňa.

Doplnila, že spomínaný tovar bol po odobratí vzoriek zabezpečený a prípad colníci odovzdali vyšetrovateľovi Kriminálneho úradu Finančnej správy, pretože vzniklo podozrenie z porušenia zákona o nepovolenej výrobe liehu a podozrenie zo spáchania zločinu skrátenia dane a poistného.

Hovorkyňa dodala, že podľa predbežnej analýzy bol v nádobách 94-percentný lieh, pri ktorom je odhadovaný únik na spotrebnej dani z liehu v sume približne 103.000 eur. Vodič bol vypočutý ako svedok a obvinenie zatiaľ nebolo vznesené.

Kravcová uviedla, že podľa trestného zákona hrozí páchateľovi za spáchanie takýchto skutkov trest odňatia slobody až na osem rokov. Takto balený lieh, ktorý nie je označený kontrolnými známkami, je možné podľa Kravcovej prepravovať len v režime oslobodenia od dane alebo pozastavenia dane, pričom odosielateľ a príjemca musia byť registrovaní na colnom úrade. Okrem toho správca dane musí byť o preprave vopred informovaný.

Na prepravu liehu v týchto režimoch musí byť zložená zábezpeka na daň a tovar musí sprevádzať sprievodný dokument a doklad, preukazujúci pôvod tovaru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu