Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Najbohatšiemu Čechovi sa stratila nákladná loď: Viezla 700 ton zlatej rudy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA/MOSKVA - Loď s deväťčlennou posádkou a nákladom 700 ton zlatej rudy sa stratila v nedeľu v rozbúrených vlnách Ochotského mora na ruskom Ďalekom východe. Vzácny kov pritom pochádza z dolov, ktorých spoluvlastníkom bol najbohatší Čech Petr Kellner.

V okamihu, keď loď vyslala signál o pomoc, sa plavila medzi prístavným mestom Neran a Feklistovovým ostrovom v Ochotskom mori. Na pomoc jej vyplával tanker Novik a lietadlo ministerstva pre mimoriadne situácie, ale loď sa im nepodarilo nájsť. Pátraciu akciu pomocou lietadiel prekazilo zlé počasie.

Loď si na prevoz nákladu prenajala banská spoločnosť Polymetal. Jej hovorca sa odmietol vyjadriť k hodnote nákladu. Podľa špecialistov, na ktorých sa odvolávajú ruské spravodajské servery, ide o zlatú rudu z náleziska Avlajakan v Chabarovskom kraji. Z tony rudy z tejto lokality možno získať približne šesť gramov zlata, čo by znamenalo, že náklad stratenej lode má hodnotu 230 000 dolárov (cca 178 300 eur).

V spoločnosti Polymetal má svoje zastúpenie aj firma patriaca českej finančnej skupine PPF podnikateľa Petra Kellnera. Ide o pätinový podiel. Časť firmy vlastnia ruskí miliardári Alexander Mamut a Alexander Nesis. Petr Kellner sa pritom považuje za najbohatšieho muža v Česku. Informoval denník Plus 1 deň.

Podľa úradov Chabarovského kraja je málo pravdepodobné, že by sa loď potopila. Nemenovaný úradník pre spravodajský server Gazeta.ru povedal, že loď pravdepodobne vplávala do niektorého menšieho zálivu, kde prečká zlé počasie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu