Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Je to neuveriteľné, reaguje Berlusconi na trest

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi

MILÁNO - Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi v piatok s pobúrením reagoval na ročný trest odňatia slobody, ktorý mu v piatok udelil milánsky súd. Podľa 76-ročnej kontroverznej postavy talianskeho politického a spoločenského života ide o "neprijateľné súdne obťažovanie".

Rok väzenia za daňové úniky v prípade jeho mediálnej spoločnosti Mediaset a trojročný zákaz zastávať verejnú funkciu označil rodák z Milána za "politické a neuveriteľné" rozhodnutie, rovnako ako aj ďalšie "vymyslené prípady" spojené s jeho osobou.

Berlusconi navyše musí spolu s desiatimi spoluobvinenými štátu nahradiť škody vo výške 10 miliónov eur. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný a je možné sa proti nemu dvakrát odvolať. Odvolací proces pritom môže trvať aj niekoľko rokov. Talianski prokurátori žiadali pre Berlusconiho trest odňatia slobody na tri roky a osem mesiacov. Bývalý trojnásobný predseda talianskej vlády obvinenia odmieta.

Prípad sa týka nákupu televíznych a filmových práv pre mediálnu spoločnosť Mediaset koncom 90. rokov minulého storočia. Pozmeňovaním účtovných dokumentov sa spoločnosť podľa prokuratúry vyhla plateniu daní. Mediaset napríklad falšoval ceny za televízne práva, ktoré nakupoval prostredníctvom zahraničných firiem kontrolovaných Berlusconim. Ten iba pred niekoľkými dňami definitívne oznámil svoj nezáujem o návrat do politiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu