Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Prezidentské voľby USA: Predčasne chce hlasovať až 40 percent voličov

Mitt Romney a Barack Obama
Mitt Romney a Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Američanov, ktorí budú predčasne hlasovať v tohtoročných prezidentských voľbách, môže byť až 40 percent z celkového počtu voličov. Podľa prieskumov medzi ľuďmi - ktorí už odovzdali svoj hlasovací lístok - zatiaľ pohodlne vedie prezident Barack Obama pred republikánskym súperom Mittom Romneym, uviedla dnes tlačová agentúra Reuters.

Obaja kandidáti vyzývajú svojich priaznivcov nielen na to, aby išli voliť, ale aby to urobili skôr. Republikáni aj demokrati vedú veľmi ráznu, priebojnú kampaň pred prezidentskými voľbami, a to najmä v kľúčových štátoch. Kandidáti si totiž chcú zabezpečiť a pripísať čo najviac voličov ešte pred dňom volieb 6. novembra.

Prieskumy medzi ľuďmi, ktorí podľa svojich slov už hlasovali, ukazujú Obamov náskok v mnohých štátoch. Obama vedie s 54 percentami hlasov pred Romneym, ktorému zatiaľ odovzdalo hlas 39 percent voličov. Ukázali to údaje zhromaždené v posledných týždňoch v prieskume tlačovej agentúry Reuters a inštitútu Ipsos.

Hlasovací lístok odovzdalo približne 18 percent registrovaných voličov. Hlasovala približne štvrtina menšinových voličov - ktorí majú tendenciu podporovať Obamu - a takmer pätina belošských voličov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu