Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Výbuch v Damasku po sebe zanechal desiatky mŕtvych a zranených

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

DAMASK - Južnou časťou Damasku v piatok otriasol bombový útok, ktorý si vyžiadal najmenej päť mŕtvych a 32 zranených. Informovala o tom sýrska štátna televízia, podľa ktorej je najnovší teroristický čin "jasným porušením prímeria vyhláseného armádou".

Nemenovaný zdroj z prostredia bezpečnostných síl pre tlačovú agentúru AFP uviedol, že terčom útoku boli obytné budovy určené pre policajtov a ich rodiny. Exilová Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv incident potvrdila s tým, že medzi obeťami sú aj deti. Zdrojom explózie bola podľa nej nálož ukrytá v aute, ktorú páchatelia odpálili pred mešitou v časti Damasku "známej ako Šurta". Organizácia taktiež uvádza, že výbuch zničil viaceré budovy.

Útok sa odohral v prvý deň moslimského sviatku Íd al-Adhá, počas ktorého má v Sýrii platiť prímerie medzi vládnymi a povstaleckými silami. Obe strany pritom varovali, že v prípade napadnutia sa budú brániť. K výbuchu sa zatiaľ nikto neprihlásil, zodpovednosť za podobné útoky si však v minulosti pripisovala džihádistická skupina Front víťazstva sýrskeho ľudu (an-Nusra), ktorá prímerie kategoricky odmieta.

Výbuch auta naloženého výbušninou medzitým hlásili aj z juhosýrskeho mesta Daraá, kde zahynuli najmenej traja vojaci a ďalších osem utrpelo zranenia. Podľa exilových aktivistov bolo terčom útoku vojenské kontrolné stanovište a väčšina zranených je v kritickom stave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu