Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prímerie v Sýrii nevydržalo ani deň: Vypukli ostré zrážky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Štvordňové prímerie, ktoré začalo platiť v piatok, sa už začalo aj porušovať. Ostré zrážky medzi sýrskymi povstalcami vypukli v okolí vojenskej základne Vadí Dajf pri severnom meste Maarrat an-Númán.

Podľa Organizácie pre monitorovanie ľudských práv ide o prvé veľké porušenie prímeria počas moslimského sviatku Íd al-Adhá. Na základe jej údajov sa povstalci pokúšali obsadiť základňu, ktorá sa nachádza menej než kilometer od hlavnej diaľnice spájajúcej Damask a Halab. Sily prezidenta Baššára al-Asada odpovedali delostreleckou paľbou na priľahlú dedinu. V prípade povstalcov šlo o členov islamistického Frontu al-Núsra, ktorí avizoval, že sa prímerím dohodnutým medzi režimom a Slobodnou sýrskou armádou riadiť nemieni.

K násilnostiam však došlo už aj na damaskom predmestí Harastá, kde delostrelecká paľba a snajperi zabili podľa aktivistov troch ľudí. Povstalci v meste na severe pri hraniciach s Tureckom rovnako informovali o tom, že jedného z ich bojovníkov zabil ostreľovač.

Sýrska armáda lojálna prezidentovi Baššárovi al-Asadovi mala v piatok prerušiť akékoľvek vojenské akcie. Vyplýva to z prísľubu, ktorý dal al-Asad medzinárodným mierovým vyjednávačom. Zastavenie bojov sa však podľa nej nebude týkať prípadného "odvrátenia povstaleckej agresie". Prímerie malo trvať od piatka rána až do pondelka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu