Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Sýrska vláda: Zahraničné sankcie ubližujú deťom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Sankcie Európskej únie, USA a Ligy arabských štátov voči Sýrii kvôli 19-mesiacov trvajúcemu konfliktu sú "nemorálne a protiprávne" a ubližujú sýrskym deťom, píše sa v liste sýrskej vlády generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi. V noci nadnes o ňom informovala agentúra Reuters.

Listom vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada reagovala na nedávnu správu Lajly Zerruguíovej, osobitnej predstaviteľky generálneho tajomníka pre problematiku detí a ozbrojených konfliktov. Deti v Sýrii sú podľa nej terčom bombových útokov, pohlavného zneužívania a týrania, z čoho obvinila obe bojujúce strany.

Vláda v Damasku však namieta, že deťom ubližujú zahraničné sankcie "a výzvy vysielané do rôznych sektorov, vrátane zdravotníctva," napísal v liste veľvyslanec Sýrie pri OSN Bašár Džaafarí. "Majú dopad na dovoz detských vakcín a dostupnosť liečiv, zvyšujú cenu lekárskeho vybavenia a spôsobujú nespoľahlivosť v zásobovaní týmito materiálmi," doplnil.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Sýria vyrobila 90 percent svojich liekov ešte pred začatím konfliktu. Výrobu však potom zasiahli boje, nedostatok surovín, sankcie a vyššie ceny pohonných hmôt, uviedla WHO.

Problematika detí v súvislosti s ozbrojeným konfliktom v septembri názorovo rozdelila členov Bezpečnostnej rady OSN. Čína, Rusko, Pakistan a Azerbajdžan sa zdržali hlasovania, keď rada rozhodovala o obnovení mandátu Zerruguíovej. Dôvodom boli obavy, že by sa mohla pustiť do vyšetrovania ktoréhokoľvek konfliktu, uviedla agentúra Reuters.

Rusko a Čína trikrát vetovali prijatie rezolúcií Bezpečnostnej rady, odsudzujúcich Asadovu vládu a vyzývajúcich na ukončenie konfliktu. Odmietli tiež myšlienku uvalenia sankcií na Sýriu. Krviprelievanie v Sýrii si doteraz podľa odhadov vyžiadalo okolo 30.000 obetí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu