Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Domovy v Sýrii opustilo vyše 2,5 milióna ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

ŽENEVA - Vyše dva a pol milióna ľudí muselo opustiť svoje domovy v Sýrii, ktorú už vyše 20 mesiacov zmieta občiansky konflikt. V utorok o tom v Ženeve informovala hovorkyňa úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Melissa Flemingová s odvolaním sa na údaje sýrskeho Červeného polmesiaca. Sýrčania podľa nej unikajú z oblastí, v ktorých sa bojuje.

 "Ľudia sú na úteku, skrývajú sa," povedala. Ich presný počet podľa nej nie je preto možné určiť a môže ich byť aj viac než 2,5 milióna. Ďalších vyše 400 000 registrovaných Sýrčanov utieklo pred konfliktom do susedných krajín. Podľa UNHCR je v Sýrii najmenej 2,5 milióna ľudí odkázaných na humanitárnu pomoc, čo sa podľa predpokladov v roku 2013 zvýši na 4 milióny.

UNHCR v utorok oznámil, že stále sa zhoršujúca bezpečnostná situácia v Sýrii ho núti stiahnuť svojich pracovníkov z oblasti považovanej pôvodne za bezpečnú a prerušiť dodávky humanitárnej pomoci v severovýchodnom guvernoráte al-Hasaká. V Sýrii je rozmiestnených 350 pracovníkov UNHCR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu