Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Sýrske opozičné skupiny vytvorili koalíciu v snahe zosadiť prezidenta

Prezident Bašár Asad
Prezident Bašár Asad (Zdroj: SITA)

DAUHA - Sýrske opozičné skupiny podpísali dohodu o vytvorení nového zoskupenia síl bojujúcich za ukončenie vlády prezidenta Bašára Asada. Informovali o tom dnes delegáti na rozhovoroch v katarskej Dauhe.

Nová organizácia zložená zo skupín sídliacich v Sýrii i v zahraničí podľa nich dostane názov Sýrska národná koalícia pre opozíciu a revolučné sily.

"Prvotná dohoda bola podpísaná. Na večernom zasadnutí budeme voliť predsedu a jeho zástupcu," povedal novinárom delegát Moslimského bratstva Alí Sadraddín al-Bajanúní. Americkí diplomati a predstavitelia Kataru, ktorý financuje sýrsku opozíciu a zohráva významnú úlohu v arabskej diplomacii namierenej proti Asadovi, posledný týždeň naliehali na opozičných aktérov, aby sa dohodli.

Sýrska národná rada (SNC), ktorá za posledný rok stála v popredí opozičných aktivít v zahraničí, stratila dôveru Washingtonu a iných veľmocí. Vnímajú ju totiž ako neefektívnu a rozštiepenú osobnými spormi.

Nový plán zjednotenia opozície zahŕňa vytvorenie komisie s 55 alebo 60 členmi, ako aj vojenskej rady, ku ktorej by patrili povstalecké skupiny ako je Slobodná sýrska armáda, a súdnej rady. Koalícia sa bude snažiť o medzinárodné uznanie za legitímneho zástupcu Sýrčanov a sformuje desaťčlennú tieňovú vládu, povedal člen SNC Wáíl Marza pre agentúru Reuters.

Medzinárodní podporovatelia sýrskej opozície sa obávajú, že rýchlo sa meniaca situácia v krajine by mohla viesť k tomu, že Asadova vláda padne a vznikne mocenské vákuum, po ktorom by sa iniciatívy chopili džihádistické skupiny, ak režim hneď nenahradí žiadna opozičná organizácia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu