Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Existujú dôkazy, že sýrska armáda používa trieštivé bomby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

NEW YORK - Organizácia Spojených národov získala dôveryhodné dôkazy, že sýrska armáda používa zakázané trieštivé bomby typu RBK-250 v boji proti povstalcom, ktorí majú teraz k dispozícii sofistikovanejšie zbrane.

Vysoký predstaviteľ OSN pre politické otázky Jeffrey Feltman v utorok na pôde Bezpečnostnej rady povedal, že násilie sa zhoršilo potom, ako sa vyslanec OSN a Ligy arabských štátov pre Sýriu Lachdar Brahímí snažil dosiahnuť medzi bojujúcimi stranami prímerie. Feltman povedal, že "existujú dôveryhodné dôkazy o použití trieštivých bômb vládnymi silami", uviedli diplomati, ktorí sa zúčastnili na zasadnutí 15-člennej Bezpečnostnej rady za zatvorenými dverami.

Mimovládne skupiny vrátane ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch už dávnejšie uviedli, že sýrska armáda používa trieštivé bomby, čo predstavitelia Sýrie odmietli.

Sedemdesiatsedem krajín v roku 2008 podpísalo dohovor o zákaze používania kazetových (trieštivých) bômb, ktoré Spojené štáty v roku 1999 aktívne nasadzovali počas vojenskej kampane v Juhoslávii. Avšak Sýria, USA, Rusko ani Čína konvenciu nepodpísali. Sýrsky konflikt si už podľa rôznych opozičných skupín vyžiadal desaťtisíce obetí na životoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu