Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Uväznená Tymošenková vyzýva Ukrajincov: Nedávajte hlasy mafiánom!

Ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková
Ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková (Zdroj: TASR)

KYJEV - Uväznená ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková sa vo štvrtok po dlhšej odmlke opäť prihovorila obyvateľom svojej krajiny. Urobila tak prostredníctvom odkazu, ktorého text novinárom prečítala Tymošenkovej dcéra Jevhenija.

Bývalá predsedníčka ukrajinskej vlády vyzvala ľudí, aby v blížiacich sa nedeľňajších voľbách nedávali hlas súčasným vládcom na čele s prezidentom Viktorom Janukovyčom. Toho pritom nepriamo označila za predstaviteľa "mafie".

"Ste bystrí a inteligentní ľudia. Ignorujte špinavú kampaň proti zjednotenej opozícii," píše expremiérka. "Zbavenie mafie moci nie je len úloha opozície. Je to vojna proti diktátorskému režimu a proti nespravodlivosti, ktorá si vyžaduje mobilizáciu každého z vás," tlmočila Jevhenija Tymošenková slová svojej matky.

Ukrajinci pristúpia v nedeľu k volebným urnám, aby rozhodli o zložení 450-členného parlamentu. Kampaň vo výrazne polarizovanej krajine je poznamenaná minuloročným odsúdením expremiérky Tymošenkovej a obavami o sfalšovanie výsledkov hlasovania. Jeho istým víťazom by mala byť Strana regiónov prezidenta Viktora Janukovyča, politického oponenta Tymošenkovej. Vládna strana však zrejme bude potrebovať koaličného partnera. Expremiérkin blok strán Vlasť by podľa prieskumov mal skončiť až na treťom mieste, keďže by ju malo preskočiť novovytvorené hnutie Udar na čele so známym boxerom Vitalijom Kličkom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu