Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Revolúcia sa nekoná: Kličkova strana dostala len 12,79 percenta!

Viktor Janukovyč
Viktor Janukovyč

KYJEV - Strana regiónov ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča smeruje k víťazstvu v nedeľňajších parlamentných voľbách, poznačených väznením opozičnej vodkyne Julie Tymošenkovej. Vyplýva to z predbežných čiastkových výsledkov, o ktorých dnes informovali svetové tlačové agentúry.

Napriek pomerne dobrým výsledkom prozápadných opozičných strán si Strana regiónov zrejme udrží parlamentnú väčšinu, pretože jej kandidáti viedli v hlasovaniach v jednotlivých volebných obvodoch.

Ukrajinské voľby sa konali na základe zmiešaného pomerného a väčšinového volebného systému: o polovici poslancov rozhoduje hlasovanie voličov za kandidátky strán a druhú polovicu obsadia samostatní kandidáti, ktorí v jednotlivých volebných obvodoch získajú jednoduchú väčšinu hlasov.

Po sčítaní vyše 38 percenta hlasov odovzdaných za stranícke kandidátky bola Strana regiónov na prvom mieste zo ziskom 35,78 percenta. Mala by tiež získať vyše polovicu z 225 kresiel určených pre víťazov vo volebných obvodoch.

Tymošenkovej Zjednotená opozícia-Baťkivščyna skončila druhá s 21,45 percenta hlasov. Nasledovali komunisti, tradičný spojenec Janukovyča, s 15,15 percenta hlasov a prozápadná strana UDAR boxera Vitalija Klička s 12,79 percenta. O najväčšie prekvapenie sa postarala krajne pravicová nacionalistická strana Sloboda s 7,97 percenta hlasov, čo znamená, že bude mať po prvý raz významnejšie zastúpenie v parlamente.

Zvyšok kandidujúcich politických strán neprešiel cez päťpercentný prah potrebný na vstup do parlamentu. Účasť na voľbách dosiahla takmer 58 percent, oznámila volebná komisia, podľa ktorej by oficiálne konečné výsledný mali byť známe najneskôr 12. novembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu