Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Obama a Romney finišujú, republikán sa dostáva do čela

Mitt Romney a Barack Obama
Mitt Romney a Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Obaja americkí prezidentskí kandidáti - americký prezident Barack Obama a jeho vyzývateľ Mitt Romney - sa vrhli do záverečného volebného finišu, konštatuje dnes tlačová agentúra DPA.

Podľa nového prieskumu denníka Washington Post a televízie ABC by sa 49 pravdepodobných účastníkov volieb rozhodlo pre republikána Romneyho a 48 percent pre Obamu. Začiatkom októbra, pred televíznymi diskusiami, bol vo väčšine prieskumov na čele šéf Bieleho domu.

Romney vedie aj na internetovom portále Realclearpolitics, kde sa vypočítavajú priemerné výsledky najdôležitejších prieskumov - republikán tam mal 48 percent a Obama dostal 47,1 percenta. Zápas už nemôže byť tesnejší, poznamenala DPA.

Obama sa ocitol v defenzíve, Romney sa cíti byť na víťaznom ťažení. Americký denník Washington Post už vyjadril pochybnosti o víťazstve šéfa Bieleho domu. Do amerických volieb zostávajú necelé dva týždne, ale nie je vylúčená patová situácia - ak by ani jeden z kandidátov nezískal potrebných 270 voliteľov (vyberaných priamo vo voľbách v jednotlivých amerických štátoch do Zhromaždenia voliteľov).

Podľa reportéra CNN je takýto patový scenár - vyzerajúci ako nočná mora - nepravdepodobný, ale možný. Nedohraná partia by vznikla na niekoľko týždňov. V tomto prípade by musela v januári rozhodnúť novozvolená Snemovňa reprezentantov, pripomína DPA.

Obama i Romney v rámci volebnej kampane križujú krajinu, mobilizujú posledné sily, chcú ovplyvniť výsledok volieb. Podľa prieskumov sa Romney prvý raz dostal do popredia - hoci len veľmi tesne. Obama sa e-mailom obrátil na svojich prívržencov, čo podľa DPA pôsobilo nesmelo. "Nechcel by som v týchto voľbách prehrať," napísal americký prezident.

Zároveň si Obama v kampani robil posmešky z Romneyho, že trpí "romnéziou" - čiže amnéziou, pretože často zabúda na svoje doterajšie politické názory. Podľa amerického prezidenta je Romney človekom, ktorý "mení kabáty". Romney kontroval, že Obama nemá jasný program pre svoje druhé volebné obdobie. Šéf Bieleho domu dal ale vytlačiť v miliónových nákladoch brožúry so svojimi plánmi.

Počas dnešného dňa vystúpi Obama v štyroch amerických štátoch -  v Iowe, Colorade, Kalifornii a Nevade. V utorok sa obrátil na voličov so slovami - "chcel by som, aby ste mi pomohli dokončiť prácu". Romneyho cestovný rozvrh vyzerá podobne.

V záverečnej fáze kampane sa Obama aj Romney koncentrujú na tzv. swing-štáty (americké štáty s najväčším množstvom stranícky nevyhranených voličov), v ktorých už tradične majú šancu demokrati aj republikáni. Za najdôležitejšie sú považované Ohio, Florida, Wisconsin a Virgínia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu