Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Svetoví politici sýrskym sľubom nedôverujú, prímerie však privítali

Pan Ki-mun
Pan Ki-mun

NEW YORK - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun privítal dnes plánované dočasné prímerie v Sýrii počas moslimského sviatku, ktorý sa začína v piatok a potrvá do pondelka. Svet sleduje, či v piatok ráno v Sýrii stíchnu zbrane, uviedol hovorca Pan Ki-muna.

Šéf OSN podľa neho zároveň vyzval všetky krajiny a skupiny, ktoré majú vplyv na aktérov sýrskeho konfliktu, aby ho využili na úplné zastavenie násilností. Je dôležité, aby sýrska vláda i opozičné skupiny dodržali prímerie. Ak tak urobia, humanitárni pracovníci OSN sú v spolupráci so Sýrskym arabským Červeným polmesiacom pripravení odísť do oblastí, ktoré neboli ľahko dostupné vzhľadom na boje.

Spojené štáty vyjadrili nádej, že sýrska vláda a jej odporcovia dodržia plánované prímerie počas sviatku íd al-adhá, uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí. Vyjadrilo však tiež pochybnosti ohľadom toho, či Damask dokáže plniť dohody.

"Budeme to veľmi ostro sledovať," povedala hovorkyňa ministerstva novinárom. "Najmä sýrsky režim je dobrý v dávaní sľubov a už menej dobrý v ich plnení," dodala.

Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle označil avizované prímerie za malý "záblesk nádeje pre ťažko skúšaných ľudí" v Sýrii. Rozhodujúce však podľa neho bude, či sa slová premenia na skutky a či sa prímerie v piatok ráno aj skutočne začne.

"Ak sa to podarí, mohlo by to byť prvým krokom na zastavenie ďalšieho upadania Sýrie do občianskej vojny a násilia a dosiahnutie politického nového začiatku," dodal Westerwelle. Súhlas sýrskych strán s prímerím označil za úspech medzinárodného vyslanca pre Sýriu Lachdara Bráhímího.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu