Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Natreli sme Čechov: Musia premenovať pomazánkové máslo!

(Zdroj: iDnes.cz)

PRAHA – Česi definitívne prehrali dlhoročný spor o používanie názvu Pomazánkové máslo. Je to tuk, rozhodol súd a preto sa nemôže volať maslo. Sťažnosť v Bruseli podali slovenskí mliekari.

 

Európsky súdny dvor v Luxemburgu rozhodol v neprospech českého výrobku, pretože v rámci Európskej únie smie mať v názve maslo len ten výrobok, ktorý obsahuje viac než 80 percent mliečneho tuku.

"Procesne sa už s tým nedá nič robiť. Faktom je, že sa pohybujeme na trhu EÚ, ktorý má svoje pravidlá. Existujú síce výnimky, ale problém je v ich zdôvodnení. Asi sme argumentačne súd nepresvedčili," uviedol pre iDNES.cz europoslanec za KDU-ČSL Jan Březina, ktorý sa problematike regionálnych potravín na pôde EÚ venuje dlhodobo.

Pomazánkové máslo je podľa českých noriem mliečny výrobok z kyslej smotany, obohatenej sušeným mliekom obsahujúci najmenej 31 % mliečneho tuku a najmenej  42 % sušiny.
Podľa európskej legislatívy je "maslo" výhradne výrobok s obsahom najmenej 80 % mliečneho tuku, "trištvrtetučné maslo" má 60 – 62 % a "polotučné maslo" 39 – 41 % mliečneho tuku. Všetky ostatné výrobky majú byť označené ako "roztierateľný tuk" s udaním percenta tuku. Pomazánkovému máslu by tak mohla k existencii pomôcť iba výnimka, ktorú ale komisia zamietla.

Ako sa vyjadril europoslanec ČSSD Jiří Havel, názov výrobku nevadí ani tak Európskej komisii ako skôr slovenským mliekarom. Slováci totiž na rozdiel od Čechov názov zmenili už pred rokmi. Po tom, čo ich Česi nenasledovali, obrátili sa so sťažnosťou na Brusel. "V Európskej únii je zásada, že pokiaľ sa nikto nesťažuje, tak sa tým ani úradníci nezaoberajú. Potom ale prišiel podnet zo Slovenska, že oni to odstránili, a majú tak konkurenčnú nevýhodu," vysvetľuje Havel.

O tom, ako pomazánkové máslo premenujú rozhodnú jeho jednotliví výrobcovia. Situácia je podobná, ako keď EÚ zakázala označenie "rum". Na Slovensku  máme Um, bratia Česi si pochutnávajú na Tuzemáku.

Podľa čitateľov iDNES.cz by sa malo pomazánkové máslo premenovať na Máslovou pomazánku, Pomazánkové m@aslo, či Pomazánkový krém. Objavili sa aj vtipálkovia, ktorí navrhujú napr. názov Europatláma, či Pomazánková pomsta EU. Každý ôsmy tip skúšal zachovať pôvodný názov nejakým grafickým trikom ako napr. Pomazánkové má-slo, Pomazánkové wáslo, alebo Pomazánkové má3lo.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu