Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Anonymous sa zriekli Wikileaks a Assangea: Vraj sa stará len o seba

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA,)

BERLÍN - Hackerská skupina Anonymous sa dištancovala od serveru WikiLeaks a jeho zakladateľa Juliana Assangea (41), ktorého niekoľko rokov podporovala.

V liste zverejnenom na internete podľa agentúry DPA združenie Assangeovi vyčíta, že mu už nejde o pôvodnú myšlienku zverejňovania tajných vládnych a podnikateľských dokumentov, ale len o seba.

Na svojom účte na Twitteri organizácia okrem iného napísala: "Koniec jednej éry. Prestali sme sledovať účet Wikileaks a odobrali sme našu podporu. Bola to skvelá myšlienka, zničená egami. Zbohom."

Konkrétne za krokom hackerov z Anonymous, ktorí v ​​minulosti útočili na internetové stránky radu organizácií, ktoré išli proti WikiLeaks, stojí podľa DPA snahy servera vyberať peniaze od ľudí, ktorí si tu prezerajú predtým tajné dokumenty.

Skupina tiež kritizovala Assangeove schôdzky s celebritami, akou je napríklad speváčka Lady Gaga. Tá sa s Assangeom stretla minulý týždeň na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, kde sa muž už niekoľký mesiac skrýva kvôli obavám, že ho Británia vydá do Švédska. Tam ho úrady chcú vypočuť pre podozrenie zo sexuálnych deliktov voči dvom ženám.

Assange, ktorý vinu popiera, vydanie do Švédska odmieta predovšetkým preto, že by ho Štokholm mohol vydať do Spojených štátov. Tam by mu údajne hrozil aj trest smrti v súvislosti so zverejnením utajovaných amerických materiálov na serveri WikiLeaks.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu