Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Znásilnenie priamo v BBC: Obľúbený moderátor (†84) sa vrhal na deti!

Savilovi titul Sir možno posmrtne odoberú
Savilovi titul Sir možno posmrtne odoberú (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britská mediálna spoločnosť BBC čelí v posledných týždňoch škandálu, v ktorého centre sa ocitol jej bývalý moderátor Jimmy Saville. Desiatky žien totiž nebohého muža obvinili zo sexuálneho zneužívania, ku ktorému malo dôjsť priamo na pôde televízie.

Savileova reputácia utrpela po tom, ako konkurenčná televízia ITV odvysielal dokument, v ktorom mnoho žien tvrdilo, že ich populárny moderátor v 70. a 80. rokoch znásilnil. Niektoré z nich mali vtedy len dvanásť rokov. K týmto incidentom vraj často dochádzalo priamo v štúdiách BBC a zamestnanci o tom navyše vedeli. Okrem budovy televízie mal Saville zneužiť deti aj vo svojom aute, hotelovej izbe a dievčenskej škole.

Nový šéf verejnoprávnej TV George Entwistle, ktorý je vo funkcii iba mesiac, uviedol, že stanica bude plne spolupracovať s policajným vyšetrovaním. "Rád by som sa ospravedlnil každej z týchto obetí za to, čo tu museli podstúpiť," vyhlásil.

BBC okrem toho uškodil aj fakt, že vedenie najprestížnejšieho spravodajského programu BBC Newsnight odmietlo vlani v decembri odvysielať vlastný dokument obviňujúci Savilea. Predstavitelia televízie však odmietli, že by chceli aféru ututlať. Šéfredaktor Newsnight povedal, že vysielanie relácie zastavil, pretože obvinenia neboli dostatočne podložené.

Savile, ktorý patril vo svojej dobe k najobľúbenejším televíznym osobnostiam, zomrel vlani vo veku 84 rokov. Bol známy svojím excentrickým zjavom, oblečením i výrokmi. V roku 1990 ho kráľovná povýšila do šľachtického stavu za jeho charitatívnu činnosť. Je však možné, že titul Sir mu posmrte odoberú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu