Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Rakete Falcon 9 pri štarte zlyhal jeden z motorov

Falcon 9 Zobraziť galériu (3)
Falcon 9 (Zdroj: SITA)

MYS CANAVERAL - Nosnej rakete Falcon 9, ktorá vyniesla do vesmíru prvú súkromnú kozmickú loď, zlyhal pri nedeľňajšom štarte jeden z motorov, oznámila agentúra Reuters.

V dôsledku predčasného vypnutia jedného z deviatich raketových motorov nebolo možné dopraviť na určenú obežnú dráhu prototyp komunikačného satelitu OG2. Družica bola umiestnená na nižšiu orbitu, takže pravdepodobne nebude plne funkčná. Bez problémov však prebehlo vynesenie nákladnej vesmírnej lodi Dragon, čo bola primárna úloha Falcona pri štarte v noci z nedele na pondelok z floridského Mysu Canaveral.  

Falcon 9
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Dragon vezie na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) o zariadenia na experimenty a rôzne zásoby, okrem iného čokoládovo-vanilkovú zmrzlinu pre troch členov posádky základne. Náklad má celkovú hmotnosť asi 455 kilogramov. S vesmírnou stanicou sa Dragon spojí v priebehu dnešného dňa. Na Zem sa vráti po troch týždňoch: v mori pri pobreží južnej Kalifornie by mala tzv. kapsula pristáť 28. októbra.

Ide o prvý "ostrý" zásobovací let vesmírnej lode súkromnej kalifornskej spoločnosti SpaceX na základe kontraktu s americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA), pre ktorý po ukončení programu raketoplánov vykoná celkovo 12 takýchto letov za 1,6 miliardy dolárov (1,23 mld. eur). Loď Dragon absolvovala skúšobný let k ISS ešte v máji.

Falcon 9
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

SpaceX sa stala prvou súkromnou spoločnosťou, ktorá vyslala loď na ISS. Doteraz na orbitálnu základňu lietali len štátom financované ruské, americké, európske a japonské lode.   

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu