Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EÚ vyslala na obežnú dráhu ďalšie dva satelity systému Galileo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOUROU - Z európskeho kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane odštartovala v piatok na obežnú dráhu Zeme ruská raketa typu Sojuz s treťou a štvrtou družicou európskeho navigačného systému Galileo.

Raketa odštartovala v piatok o 20:15 h SEČ, informovala agentúra DPA. Let družíc s názvom David a Tif sa uskutočňuje pod dohľadom Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

Zostava prvých štyroch družíc systému Galileo má pripraviť fungovanie a správne naladenie prvého vesmírneho navigačného systému EÚ, ktorý sa stane realitou po umiestnení na orbite všetkých 22 družíc patriacich do navigačnej sústavy. Ďalšie družice budú do vesmíru vysielané postupne, počnúc od budúceho roku.

Navigačný systém Galileo, ktorý začne poskytovať prvé služby už v roku 2014, umožní presnú lokalizáciu subjektov v priestore a čase, podobne ako je to aj v prípade amerického systému GPS, avšak pôjde o oveľa väčšiu vernosť a presnosť. Plne funkčný by mal byť v roku 2020.

Pod správou civilného úradu bude Galileo absolútne kompatibilný so systémom GPS a ruským navigačným systémom Glonass a pri niektorých typoch služieb aj interoperabilný, avšak celkom nezávislý od nich.

Projekt v odhadovanej hodnote 20 miliárd eur bol pomenovaný podľa významného talianskeho vedca Galilea Galileiho. Náklady na údržbu Galilea si vyžiadajú každoročne asi miliardu eur, napísala agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu