Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Turecká armáda opäť odpovedá útokom na sýrsku paľbu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HACIPASA - Turecká armáda uskutočnila v pondelok opäť odvetný útok po tom, čo Sýria vystrelila strelu do juhotureckej provincie Hatay. Ide v poradí už o šiesty deň tureckej obrany proti ostreľovaniu zo sýrskej strany, kde režim prezidenta Baššára al-Asada bojuje proti povstalcom.

Prestrelky sú pritom najhoršími cezhraničnými násilnosťami od začiatku sýrskeho protivládneho povstania, ktoré prerástlo do krvavej občianskej vojny. V tureckom pohraničnom meste Akçakale si paľba zo Sýrie minulú stredu vyžiadala životy piatich ľudí, turecké ozbrojené sily aj preto v posledných dňoch posilnili svoju prítomnosť pozdĺž spoločnej 900-kilometrovej hranice.

Turecký prezident Abdullah Gül v pondelok povedal, že v Sýrii sa odohrávajú "tie najhoršie scenáre" a opäť vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby bezodkladne konalo. Upozornil tiež, že turecká vláda bude robiť naďalej všetko, čo je potrebné, aby ochránila svoje hranice.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v pondelok rovnako varoval pred stúpajúcim násilím na sýrsko-tureckej hranici a vplyvom sýrskeho konfliktu na dianie v Libanone, čo považuje za "extrémne nebezpečný" vývoj. Ako uviedol v rámci vystúpenia na konferencii Svetové fórum pre demokraciu v Štrasburgu, situácia v Sýrii "sa dramaticky zhoršila" a predstavuje "vážne riziká pre stabilitu jej susedov a celého regiónu".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu