Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Švajčiari odmietli sprísnenie kontroly nad asistovanou samovraždou

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ZÜRICH - Dolná komora švajčiarskeho parlamentu dnes pri hlasovaní odmietla návrh na sprísnenie kontrol pri asistovanej samovražde, ktorý motivovali obavy z cudzincov prichádzajúcich do Švajčiarska zomrieť.

Poslanci argumentovali, že samoregulácia pri práve na smrť funguje dobre u organizácií, ako sú Exit či Dignitas, a liberálne pravidlá ochraňujú slobody jednotlivca.

Asistované samovraždy sú vo Švajčiarsku povolené od roku 1941 za podmienky, že ich vykonáva nelekár, ktorý nemá žiaden preukázateľný záujem na smrti daného človeka. Asistovaná samovražda je povolená aj v amerických štátoch Oregon a Washington. Eutanázia, nazývaná tiež zabitie z milosti, je legálna ešte v Holandsku, Luxembursku a Belgicku.

"Možnosť určiť si, čo sa stane s našimi životmi počas našich posledných mesiacov, je vo Švajčiarsku považovaná za veľmi dôležitú," povedala členka sociálnych demokratov, ktorí sú druhou najsilnejšou stranou v parlamente, Susanne Leuteneggerová-Oberholzerová.

"Etické otázky tu majú zásadný význam. Poslanci v tom nemôžu urobiť veľa dobrého," dodala. Ministerka spravodlivosti Simonetta Sommarugová zdôraznila, že reforma nie je potrebná, pretože počet cudzincov prichádzajúcich do Švajčiarska zomrieť v uplynulých rokoch klesol, zo 199 v roku 2006 na 97 v roku 2007. Väčšina z nich prišla z Nemecka, Francúzska a Británie.

"Je to otázka dôstojnosti na konci života človeka. Napokon sa každý človek môže rozhodnúť ... sám," dodala. Počet obyvateľov Švajčiarska, ktorí zomreli asistovanou samovraždou, sa zvýšil sedemkrát od roku 1998 do roku 2009. Podľa oficiálnej štatistiky zomrelo týmto spôsobom v roku 2009 takmer 300 obyvateľov krajiny v porovnaní so 43 obyvateľmi v roku 1998.

Rozhodujúcim faktorom v takmer polovici týchto prípadov bola rakovina, ďalšími príčinami boli neurodegeneratívne a kardiovaskulárne choroby. Depresia bola príčinou iba v troch percentách prípadov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu